12.04.2021.

Кретање инфлације у марту

Према подацима Републичког завода за статистику, међугодишња инфлација се вратила у границе циља и у марту је износила 1,8%. Међугодишња динамика инфлације опредељена је повећањем светске цене нафте од почетка године и њеном изразито ниском базом из истог периода претходне године. У смеру повећања међугодишње инфлације деловале су и цене поврћа.

Исти производи утицали су и на кретање месечне инфлације, која је у марту износила 0,5%, а поред цена нафтних деривата и поврћа, на месечну инфлацију утицале су и више цене воћа и свежег меса.

Базна инфлација (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета) остала је непромењена у односу на претходни месец и у марту је износила 1,8% међугодишње.

Према централној пројекцији Народне банке Србије, међугодишња инфлација ће у наредном периоду наставити релативно стабилно кретање у границама циља од 3,0% ± 1,5 процентних поена, при чему ће у наредних неколико месеци бити под доминантним утицајем ниске прошлогодишње базе код светске цене нафте и деривата нафте на домаћем тржишту.

Кабинет гувернера