21.07.2021.

Најбољи из Републике Српске на пракси у Народној банци Србије

У Народној банци Србије у току је летња пракса, коју обављају 34 студента, међу којима и шест најбољих студената са економских и правних факултета из Републике Српске.

Студенти летњу праксу обављају у 16 организационих јединица Народне банке Србије у Београду, као и у Филијали у Нишу, у складу с меморандумима о пословној сарадњи које је Народна банка Србије потписала с факултетима у Србији и Републици Српској.

Народна банка Србије је једина институција у Србији која је успоставила сарадњу са свим економским и правним факултетима у Србији и Републици Српској, а праксу ове године, поред студената из Републике Српске, обављају и најбољи студенти са универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу и Приштини.

„Народна банка Србије постала је синоним за стабилност и поверење, носилац и ослонац економске стабилности и одрживог раста наше привреде. Због тога желимо да знање, искуство и вештине стечене вишегодишњим успешним радом пренесемо нашим младим колегама, али и да отвореног ума саслушамо идеје које доносе нове генерације и тако идемо у сусрет изазовима које доноси будућност. Посебно ме радује то што ће поред најбољих студената из Србије, који традиционално раде у Народној банци Србије и који је сматрају најпожељнијим послодавцем, први пут и најбољи студенти из Републике Српске обављати праксу у Србији, и то у Народној банци Србије”, изјавила је гувернер Јоргованка Табаковић.

„Летња пракса у Народној банци Србије за мене представља јединствену прилику да стекнем увид у рад најзначајније економске институције у Србији. Посебно ми је задовољство што, као будући економиста, имам прилику да практична знања стекнем у Сектору за економска истраживања и статистику. Одушевљена сам радним колективом, стручношћу и сусретљивошћу запослених, који су ми у сваком тренутку на располагању. Поносна сам на то што имам прилику да учествујем у овом значајном пројекту, који представља нову димензију сарадње између Републике Српске и Србије”, каже Владана Ритан, студенткиња Економског факултета у Бањалуци чија је просечна оцена положених испита 9,86.

Народна банка Србије од 1. јула до 31. августа организује летњу праксу за студенте завршних година студија првог и другог степена на високошколским установама у Србији, за студенте држављане Србије који студирају на универзитетима у иностранству, а 2019. потписани су и меморандуми о сарадњи с факултетима из Републике Српске.

Народна банка Србије, као институција која негује друштвено одговорно пословање, организује летњу праксу да би студентима омогућила да теоријска знања стечена током студија употпуне практичним радом и тако стекну препоруке за даљи развој каријере. Уједно, то је и начин на који се Народна банка Србије упознаје с талентованим кандидатима. Студенти се током праксе упознају с кључним радним процесима и начином рада организационе јединице у којој обављају праксу и самостално израђују радове на задату тему, које затим и презентују.

До сада је 600 студената похађало летњу праксу у Народној банци Србије. Према образовном профилу, највећи број студената је економског, правног и информатичког усмерења, с тим да се сваке године упућује позив и студентима електротехнике, математике, безбедности и машинства.

Кабинет гувернера