22.09.2021.

„Prenesi” – нова услуга у IPS НБС систему

У оквиру имплементације платног система за инстант плаћања (IPS НБС), Народна банка Србије омогућила је банкама да својим корисницима понуде нову услугу – сервис „Prenesi”, који грађанима омогућава да једноставно и брзо изврше инстант пренос новца сваког дана у години, у било које доба дана познавањем само броја мобилног телефона који је прималац плаћања регистровао за ову услугу.

Регистрацију броја мобилног телефона за услугу „Prenesi” и коришћење овог сервиса за пренос новца банке ће омогућити корисницима путем постојећих апликација мобилног банкарства.

Примаоцу који је регистрован за услугу „Prenesi” други корисници ће преносити новац на рачун без уписивања или памћења броја рачуна примаоца, већ ће унети само његов број мобилног телефона или преузети тај број из листе контаката на мобилном телефону.

На основу одобрења Народне банке Србије, Eurobank a.d. Beograd прва је банка која је oмогућила својим корисницима платних услуга инстант плаћање путем услуге „Prenesi”. Према обавештењу ове банке, више информација о коришћењу услуге „Prenesi” може се добити на интернет презентацији банке, у њеним експозитурама, као и позивањем корисничког сервиса.

У овом тренутку, Народна банка Србије интензивно тестира ову услугу и код других банака, тако да ће у наредном периоду и оне понудити грађанима услугу „Prenesi”.

Сектор за платни систем