03.03.2022.

Корисно је да знате… – Виртуелне валуте и Србија

У новом издању рубрике Корисно је да знате… бавимо се виртуелним валутама, као и тиме на који начин је ова област регулисана у Србији.

Виртуелне валуте су врста дигиталне имовине коју не издаје и за чију вредност не гарантује централна банка, нити други орган јавне власти, а чија основна замишљена функција јесте да служе као средство размене. Међутим, у пракси, уместо да се користе, примера ради, приликом свакодневне куповине на интернету, у виртуелне валуте се најчешће улаже, уз очекивање великог пораста њихове вредности, због чега претежно имају шпекулативан карактер. Треба знати и да су виртуелне валуте неретко повезане с бројним незаконитим активностима, посебно с прањем новца и финансирањем тероризма, због чега су пре неколико година доспеле у сферу интересовања бројних међународних и страних регулаторних органа.

Поред тога шта су виртуелне валуте и како функционишу, у видеу ћете сазнати и да ли је безбедно трговати виртуелним валутама и улагати у њих, као и шта је регулисано Законом о дигиталној имовини.

Колегиница Наташа Катанић из Дирекцијe за законодавно-правне послове појашњава ко може да пружа услуге повезане с дигиталном имовином, које услове привредно друштво треба да испуни за добијање дозволе, као и које су надлежности Народне банке Србије при издавању виртуелних валута.

На крају видеа можете послушати савете Народне банке Србије грађанима када је у питању улагање у виртуелне валуте и обављање било каквих трансакција с виртуелним валутама.

 

Рубрику Корисно је да знате... можете пратити и у делу Прес.

 

Кабинет гувернера