11.03.2022.

Гувернер Јоргованка Табаковић: Србији није био потребан подстицај, јер је дигитализација готово деценију један од наших стратешких циљева

„Народна банка Србије једна од централних банака која је међу првима препознала значај процеса дигитализације финансијских услуга, због чега је спремно, и инфраструктурно и регулаторно, дочекала изазове које је донела пандемија”, изјавила је данас гувернер Јоргованка Табаковић на презентацији Извештаја о транзицији Европске банке за обнову и развој за 2021– 2022. Тема овогодишњег извештаја, који је представљен у просторијама Народне банке Србије, јесте Дигитализација, ажурирање система: исплата дивиденди од дигитализације.

Европску банку за обнову и развој представљали су регионални директор за Западни Балкан и директор канцеларије у Србији Матео Коланђели, заменик директора за економију, политику и управљање Питер Сенфи и директор за транзицију и глобалну економију Александар Плеканов. Овогодишњи извештај Европске банке за обнову и развој упућује на то да је Србија једна од земаља која је забележила највеће помаке и побољшања у погледу регулативе и дигитализације услуга јавне управе од 2015. године, што је утицало и на повећање употребе дигиталних технологија у предузећима.

Говорећи о дигитализацији финансијских система и ефектима које примена нових технологија има на финансијски систем, гувернер Јоргованка Табаковић је оценила да „централне банке нису пасивни посматрачи који се прилагођавају новим околностима, већ су неретко оне те које креирају нове околности, пружајући регулаторну и инфраструктурну основу за развој финансијског сектора. Тачно је да свако може да се нада чудима, али је тачно и да се одговорни носиоци политика не могу ослањати на чуда, већ искључиво на рад, знање, координацију политика и проактивност. Управо се у тешким временима показује како је ко радио и колико је био успешан.”

Гувернер Јоргованка Табаковић је истакла и да Србији није био потребан подстицај, јер је дигитализација готово деценију један од наших стратешких циљева, а Народна банка Србије је данас гарант стабилности у пуном смислу значења стабилности. „Нико нас није вукао за рукав, водио за руку, показивао правац. Препознали смо давно све предности и опасности које носи модерно доба дигитализације финансијских услуга. Предности примењујемо, а о опасностима, пре свега о злоупотреби података о корисницима, водимо рачуна у највећој могућој мери”, изјавила је гувернер Јоргованка Табаковић.

О урађеном на том плану у последњих десет година можда најбоље говори податак да се годишњи број трансакција које се изврше употребом мобилног банкарства повећао 100 пута.

  • Од почетка рада инстант платног система Народне банке Србије, у њему је извршено преко 82 милиона трансакција.
  • Број уговора закључених на даљину повећан је за 44.882 у односу на 2020. годину, на 116.401, што указује на промене у навикама корисника и оријентацију ка коришћењу дигиталних начина за закључење уговора о финансијским услугама. Од тога, 18.300 уговора закључено је уз примену видео-идентификације корисника.
  • Даље, када поредимо четврто тромесечје 2021. године и прво тромесечје 2020. године, у мобилном банкарству имамо пораст броја извршених трансакција од близу 120% код физичких лица и чак 170% код правних лица и предузетника.
  • Више се користи и електронско банкарство, које је и пре пандемије јако добро стајало, уз раст броја трансакција од 17% за физичка лица и 36,3% за правна лица и предузетнике.

Гувернер је подсетила и на речи господина Аугустина Карстенса, генералног директора Банке за међународна поравнања, да душа новца није ни у великим технолошким корпорацијама, ни у технологији дистрибуиране базе података, душа новца је у поверењу. Додала је да су „људи, знање и поверење кључни темељи на којима почивају државе и све институције, а банкарство посебно. Централне банке су те које морају да створе поверење, а задатак Народне банке Србије је да поверење заслужимо и у годинама пред нама, као што смо га заслужили током протеклих десет година.” Захвалила се на пажњи, али и на указаном поверењу. „Наш задатак је да наставимо да стварамо услове достојне човека у XXI веку, јер ништа не почиње без људи и не завршава се без институција”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Цело обраћање можете преузети на следећем линку.

Кабинет гувернера