11.03.2022.

Почели званични разговори мисије Међународног монетарног фонда с делегацијом Србије

Пленарним састанком који је данас одржан у Народној банци Србије започели су званични разговори представника Републике Србије с мисијом Међународног монетарног фонда. Делегацију Републике Србије предводи Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, а мисију Међународног монетарног фонда предводи Јан Кејс Мартејн.

Mисијa Међународног монетарног фонда трајаће до 23. марта и током ње разговараће се о актуелним фискалним, монетарним и укупним макроекономским кретањима, а биће размотрена и реализација утврђених квантитативних и реформских циљева економског програма.

Разговори се воде у оквиру другог разматрања резултата спровођења договореног економског програма, који је Међународни монетарни фонд подржао саветодавним, нефинансијским 30-месечним Инструментом за координацију политике (Policy Coordination Instrument – PCI), који је одобрен у јуну 2021.

Прво разматрање спровођења економског програма окончано је у децембру 2021, када је Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда донео одлуку о успешном завршетку тог разматрања. Одлука је донета без одржавања формалног састанка Одбора, што је могућност која се користи када се процени да формална дискусија није потребна с обзиром на добро спровођење мера економске политике и добре макроекономске резултате Републике Србије.

Кабинет гувернера