18.03.2022.

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Краткорочна и средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора, према резултатима фебруарске анкете, настављају да се крећу у границама инфлационог циља Народне банке Србије (3 ± 1,5%).

У условима растуће глобалне неизвесности, краткорочна инфлациона очекивања представника финансијског сектора и привреде расту, док су средњорочна инфлациона очекивања (за две и три године унапред) остала непромењена у односу на претходну анкету.

Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у фебруару 2023. године бити на нивоу од 4,5%, што је нешто више него у јануарској анкети (4,2%).

Очекивана инфлација привредника за годину дана унапред износи 7,5% и повећана је у односу на ниво од 6,0%, забележен у децембарској и јануарској анкети. Пораст очекивања могао би се довести у везу с вишом очекиваном инфлацијом предузећа из области енергетике и прехрамбене индустрије, што су сектори који су најизложенији поремећајима и растућој неизвесности на глобалним тржиштима.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних и крећу се у распону од 3,0% до 3,5% за финансијски сектор и од 4,5% до 5,0% код сектора привреде. Овакви резултати анкете могли би да указују на то да и финансијски сектор и привреда актуелну вишу инфлацију перципирају као привремену, што је оцена и Народне банке Србије, као и већине водећих централних банака у свету.

Усидреност средњорочних инфлационих очекивања, у чијој се основи налази стабилност девизног курса, доприноси повећању ефикасности монетарне политике у одржавању ниске, стабилне и предвидиве инфлације у средњем року, што је један од неопходних предуслова одрживог привредног раста.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на интернет страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Кабинет гувернера