19.12.2022.

Међународни монетарни фонд одобрио Србији стендбај аранжман

Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда, на састанку одржаном 19. децембра, одобрио је Републици Србији стендбај аранжман у износу од 290% квоте наше земље у Међународном монетарном фонду у трајању од 24 месеца, као подршку договореном економском програму. Истовремено, Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда позитивно је оценио резултате остварене у оквиру трећег разматрања Инструмента за координацију политике.

Надовезујући се на постигнуте резултате и реформску агенду, нови аранжман с Међународним монетарним фондом заменио је постојећи Инструмент за координацију политике, уз одговарајућа прилагођавања макроекономске политике којима се уважавају актуелни изазови на глобалном нивоу. Такође, нови аранжман представља подршку за даље спровођење структурних реформи, с фокусом на сектор енергетике.
Циљеви економског програма Републике Србије за период 2023–2024. године који су подржани новим стендбај аранжманом усмерени су на:
–    очување макроекономске и финансијске стабилности;
–    јачање отпорности привреде на енергетску кризу путем спровођења одговарајуће енергетске политике, реформи у домаћем енергетском сектору, уз истовремену заштиту најрањивијих категорија;
–    подстицање високог, еколошког, инклузивног и одрживог раста у средњем року.
Међународни монетарни фонд је оценио да српска економија има добре механизме одбране од ризика, укључујући адекватне девизне резерве, умерени ниво спољног и јавног дуга, добро капитализован и ликвидан банкарски сектор. Оцењено је да је реакција монетарне политике одговарајућа у условима актуелних инфлаторних притисака, као и да текуће пооштравање монетарне политике има кључну улогу у спречавању дужег трајања инфлације. Нови стендбај аранжман обезбеђује још један заштитни слој у периоду изазова и неизвесности на глобалном нивоу.
„Одобрени стендбај аранжман биће додатна подршка у суочавању с глобалним ризицима и позитиван сигнал за све потенцијалне инвеститоре, као још један показатељ посвећености Владе и Народне банке Србије одговорном вођењу економских политика. У Србији настављамо да чувамо стабилност и спроводимо реформе, уз пуну координацију политика и неопходну диверсификацију извора финансирања у актуелним глобалним условима. Изазови и ризици се нису смањили, али је то само појачало нашу решеност да истрајемо и даље стварамо услове за просперитет оних за које и с којима радимо – грађане и привреду”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

 

Кабинет гувернера