10.04.2023.

Делегација Републике Србије на Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке

Делегација Републике Србије, коју предводи гувернер Народне банке Србије и гувернер Србије у Међународном монетарном фонду Јоргованка Табаковић, учествоваће на Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, које се одржава од 10. до 16. априла у Вашингтону. Том приликом, делегација Србије водиће билатералне разговоре с руководством и представницима ових институција у оквиру наставка континуиране сарадње и подршке очувању макроекономске и финансијске стабилности наше земље и наставку структурних реформи.

Наша делегација учествоваће и на састанку Конституенце Швајцарске, чији је Србија део, као и састанку затвореног типа који директор Сектора за Европу Међународног монетарног фонда организује с гувернерима и министрима финансија земаља средње, источне и југоисточне Европе, и на коме ће бити разматрани економски изгледи и изазови за Европу за наредни период.

Делегација Србије састаће се и с великим бројем инвеститора којима ће представити досадашње резултате, унапређен пословни амбијент и економски потенцијал наше земље. Између осталог, делегација Републике Србије ће на инвеститорској конференцији J.P. Morgan-а, у оквиру сесије посвећене земљама с тржиштем у развоју, представити економске изгледе и изгледе монетарне политике у Србији.
 
Током Пролећног заседања биће одржани састанци саветодавних органа ових међународних финансијских институција – Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој. На овим састанцима разговараће се о најновијим глобалним економским кретањима и изгледима, уз посебан осврт на истовремене изазове који укључују високу инфлацију, висок ниво дуга и пооштрене глобалне финансијске услове у околностима изражених геополитичких тензија. Разматраће се како мултилатерална сарадња може да помогне у решавању актуелних економских изазова.

Кабинет гувернера