13.04.2023.

Делегација Републике Србије на Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке – у Србији спроводимо координиране, доследне и добро осмишљене политике

Делегација Републике Србије, коју предводи гувернер Народне банке Србије и гувернер Србије у Међународном монетарном фонду Јоргованка Табаковић, представљала је данас Србију на састанку Конституенце Швајцарске, чији је Србија део.

Генерални закључак свих чланица Конституенце јесте да је пред нама још једна година великих неизвесности и паралелних глобалних изазова, који укључују високу инфлацију, нижи привредни раст, висок ниво дуга и пооштрене глобалне финансијске услове у околностима изражених геополитичких тензија. У таквим условима мултилатерална сарадња јесте важан одговор на заједничке изазове.

Обраћајући се присутнима, гувернер Јоргованка Табаковић навела је неколико резултата које је Србија остварила у односу на период пре пандемије, упркос свим шоковима из екстерног окружења. Они су најбољи показатељ исправности политика које су вођене у циљу очувања наше економије.

  • Остварили смо кумулативан реални раст бруто домаћег производа од 9%.
  • Девизне резерве смо повећали за близу 60%.
  • Вредност динара према евру остала је готово непромењена током целог периода.
  • Извоз робе и услуга у 2022. години био је рекордан и за преко 60% виши него у одличној преткризној 2019. години.
  • Рекордан прилив страних директних инвестиција, у просеку око 7% бруто домаћег производа. Не само да инвеститори нису одустали од планираног улагања током пандемије већ је започета и реализација нових значајних пројеката.

Говорећи о реакцији Народне банке Србије на актуелне глобалне шокове, гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да је одговор Народне банке Србије био постепено затезање монетарних услова, уважавајући чињеницу да је инфлација у Србији у највећој мери увозног карактера, као и да је реч о факторима који долазе са стране понуде. И Влада Републике Србије предузимала је бројне мере које су ублажиле утицај трошковних притисака из међународног окружења и за грађане, и за привреду.

У погледу финансијске стабилности, истакла је да у Србији имамо девет системски значајних банака, од укупно 21 банке које чине наш банкарски сектор, при чему ниједну банку не третирамо као сувише малу или незначајну у надзору за који је надлежна искључиво Народна банка Србије. Домаћи банкарски сектор је доказао своју високу отпорност захваљујући високој ликвидности и солвентности, прудентној регулативи, добром надзору и добром управљању ризиком.

У условима глобализације и испреплетаних шанси и ризика стабилност нема алтернативу, као што ни сарадњи нема алтернативе, јер од одлука носилаца политика зависе наша економија, радна места и породице. Судећи према резултатима, у Србији спроводимо координиране, доследне и добро осмишљене политике и тако ћемо наставити да радимо и у наредном периоду”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера