11/10/2022

Стање девизних резерви и кретања на међубанкарском девизном тржишту у септембру

Бруто девизне резерве Народне банке Србије на крају септембра износиле су 16.502,3 милиона евра и биле су за 626,7 милиона евра више него на крају претходног месеца. Овим нивоом девизних резерви обезбеђује се покривеност новчане масе M1 од 147,4 одсто и готово пет месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају септембра износиле су 13.551,1 милион евра и у односу на крај претходног месеца биле су више за 420,1 милион евра.

Повећање девизних резерви првенствено је резултат активности Народне банке Србије на домаћем девизном тржишту (прилив по основу куповине девиза у износу од 525,0 милиона евра). На повећање девизних резерви у септембру додатно су утицали нето приливи по основу девизне обавезне резерве банака у износу од 199,2 милиона евра, као и нето приливи по основу управљања девизним резервама и по другим основима (нето 88,4 милиона евра).

Наведени приливи били су више него довољни да покрију одливе ради измирења девизних обавеза државе по основу девизних кредита и другим основима (укупно 193,1 милион евра).

Ефекат тржишних фактора у септембру био је позитиван у нето износу од 7,2 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у септембру износио је 852,3 милиона евра и био је за 44 милиона евра мањи него у претходном месецу. У првих девет месеци ове године, у међубанкарској трговини реализована су укупно 7.100,2 милиона евра.

Вредност динара према евру у септембру готово је непромењена, док је од почетка године динар номинално ојачао према евру за 0,2%.

Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у септембру купила 480 милиона евра, док је од почетка године нето продала 425 милиона евра ради одржавања релативне стабилности курса динара према евру.

Кабинет гувернера