04/11/2022

Потешкоће у трансферу новчаница данске круне и у трговини овим новчаницама

С обзиром на то да нa међународном тржишту постоје поремећаји у трансферу (репатријацији) новчаница данске круне (DKK) у Данску, што је утицало и на продају/откуп ових новчаница на домаћем тржишту, Народна банка Србије је, контактирајући своје инокореспондентске банке, обавештена да су оне престале да тргују овим новчаницама до даљег. Поред тога, банке су навеле да раде на проналажењу решења како би поново отпочеле с трговином овим новчаницама, али да је то у овом тренутку неизвесно, будући да су пословне банке у Данској, преко којих се врши репатријација новчаница данске круне, зауставиле тај процес због извесних регулаторних захтева.

Народна банка Србије је без одлагања ступила у контакт и с централном банком Данске ради добијања информација о овом проблему и могућим решењима, при чему је потврђено да је проблем настао на релацији пословних банака из Данске и њихових кореспондентских банака и да тренутни поремећај није резултат прописа нити рестрикција централне банке, већ пословних одлука банака у Данској, али да се ради на проналажењу одговарајућег решења.

Имајући у виду наведено обавештење својих кореспондентских банака, Народна банка Србије је обавестила пословне банке у Србији да услед рестриктивних мера у Данској у вези са интернационалним прометом / откупом ефективног новца, Народна банка Србије престаје с пријемом данске круне, као и да ће банке бити обавештене ако поновно почне пријем предметне валуте.

Напомињемо, међутим, да домаће пословне банке, у складу са својом пословном политиком и ако имају могућност трговине новчаницама данске круне са својим инокореспондентским банкама, могу да наставе с продајом/откупом ових новчаница од клијената, односно немају било каква ограничења наметнута од стране Народне банке Србије.

Народна банка Србије ће наставити да прати дешавања на тржишту по овом питању и предузима потребне активности из своје надлежности, о чему ће благовремено информисати јавност.

Кабинет гувернера