12/07/2023

Кретање инфлације у јуну

Према подацима Републичког завода за статистику, међугодишња инфлација је додатно успорила и у јуну је износила 13,7%, што је у складу с ранијим проценама Народне банке Србије. Базна инфлација (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета) такође је успорила и у јуну се нашла на једноцифреном нивоу од 9,9%.

На месечном нивоу, потрошачке цене су у просеку порасле за 0,7%, што је сличан интензитет раста као и у мају и априлу. Више од половине месечне инфлације последица је раста цена хране и безалкохолних пића (1,3%), док се остатак раста потрошачких цена приписује расту цена у оквиру базне инфлације (0,4%) и нафтних деривата (1,2%).

Цене непрерађене хране у јуну су порасле за 2,9%, вођене пре свега вишим ценама свежег поврћа, које су, у условима неповољних временских прилика и смањене понуде, сезонски неуобичајено порасле за 3,5%. Раст цена прерађене хране у јуну износио је 0,5% и био је приближан остварењима из маја и априла, и знатно спорији него у првом тромесечју, када је у просеку месечно износио 1,3%. Успоравање динамике раста цена прерађене хране током другог тромесечја указује на то да су највероватније смањени трошковни притисци на тржишту основних животних намирница. Посматрано у односу на јун 2022. године, цене хране и безалкохолних пића порасле су за 22,1%.

Цене производа и услуга у оквиру базне инфлације и у јуну су забележиле нижи раст у односу на укупну инфлацију. Међугодишње посматрано, базна инфлација је успорила на 9,9%, а њеном нижем нивоу од укупне инфлације знатно доприноси очувана релативна стабилност девизног курса у изузетно неизвесним глобалним условима.

Цене енергената су, под утицајем поменутог поскупљења нафтних деривата, на месечном нивоу порасле за 0,3%. Раст цена енергената ублажен је даљим падом цена чврстих горива, пети месец заредом. Међугодишње посматрано, раст цена енергената у јуну је остао нижи од раста укупне инфлације и износио је 9,9%, при чему су цене нафтних деривата наставиле да допринoсе успоравању укупне међугодишње инфлације (посматрано на међугодишњем нивоу, цене деривата нафте смањене су за 10,0%).

Према актуелној пројекцији, очекујемо да ће инфлација наставити да се креће опадајућом путањoм, уз знатнији пад у другој половини текуће године. Повратак инфлације у границе циља од 3 ± 1,5% очекује се средином 2024. године.

У смеру смиривања инфлаторних притисака деловаће досадашње заоштравање монетарних услова, смањење трошковних притисака у пољопривреди и прерађивачкој индустрији, решавање проблема са застојима у глобалним ланцима снабдевања, успоравање увозне инфлације, као и долазак нове пољопривредне сезоне.

Кабинет гувернера