08/11/2020

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић учествовала на новембарском Састанку свих гувернера Банке за међународна поравнања

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић учествовала је данас путем видео-конференције на Састанку свих гувернера Банке за међународна поравнања (Bank for International Settlements). На састанцима гувернера централних банака које су чланице-акционари Банке за међународна поравнања, а који се одржавају сваког другог месеца, разматрају се актуелне теме из међународног банкарства и финансија.

Фокус новембарског састанка био је на теми „Коришћење великих скупова података у централним банкама” (Big data in central banks). Током састанка представљени су резултати анкете коју је спровео Комитет „Ирвинг Фишер”, у којој се више од 80% анкетираних централних банака изјаснило да користи велике количине података и машинско учење у различитим областима, укључујући економска истраживања, спровођење монетарне политике и очување финансијске стабилности.

Гувернери су дискутовали и о искуствима централних банака у коришћењу великих количина података приликом доношења одлука, о начинима за прикупљање и обраду података, као и о могућностима за развој међународне сарадње централних банака по овом питању.

„Живимо у свету у којем раст глобализације, велика мобилност капитала, убрзан технолошки развој и дигитализација чине да задаци и изазови централних банака постају све сложенији, док је потреба за благовременим доношењем адекватних одлука у циљу очувања стабилности појачана. У таквим условима, прикупљање великих скупова података из алтернативних извора отвара нове могућности, али никада не умањује водећи значај који за централне банке имају редовни званични подаци израђени у складу с највишим стандардима. Због тога је подједнако важан и развој технолошких стандарда и процедура заштите, приступа, коришћења и чувања великих података”, оценила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера