31/05/2021

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према подацима Републичког завода за статистику, бруто домаћи производ је у првом тромесечју 2021. забележио међугодишњи реални раст од 1,7%, што је више у односу на прелиминарну процену раста од 1,2%. Раст бруто домаћег производа у првом тромесечју резултат је раста грађевинарства и индустрије, посматрано с производне стране, односно фиксних инвестиција и нето извоза, посматрано с расходне стране. Према десезонираним подацима Републичког завода за статистику, бруто домаћи производ је у првом тромесечју 2021. забележио реални раст од 1,9% у односу на четврто тромесечје 2020, чиме је достигнут преткризни ниво економске активности већ у првом тромесечју.

Индустријска производња је у априлу, пре свега услед ниске прошлогодишње базе, очекивано остварила високу међугодишњу стопу раста од 33,9%, чему је допринео раст сва три сектора. Прерађивачка индустрија је порасла за 42,0% међугодишње, при чему је раст забележен у 22 од 24 гране. Највећи допринос расту потекао је од производње производа од гуме и пластике, деривата нафте, производа од метала, електричне опреме, прехрамбене индустрије и моторних возила. Међугодишњи раст остварен је и у секторима рударства и енергетике (3,0% и 17,6%, респективно).

Десезонирано посматрано, индустријска производња је порасла и у односу на претходни месец. Месечни раст укупне индустрије у априлу износио је 1,4% десезонирано, вођен растом њеног прерађивачког сектора од 1,8% десезонирано.

Посматрано у периоду јануар–април ове године, индустријска производња је остварила међугодишњи раст од 10,1%, вођен растом сектора прерађивачке индустрије (10,9%), енергетике (10,7%) и рударства (1,5%).

Високе стопе раста у априлу забележене су и код показатеља услужних сектора, као и код спољне трговине, што је такође већим делом резултат ниске базе из априла 2020. године, када су у Србији и широм Европе на снази биле рестриктивне здравствене мере.

Промет у трговини на мало је у априлу 2021, у односу на исти месец претходне године, реално порастао за 42,0%, док је реални раст у прва четири месеца износио 13,0% међугодишње. Када је реч о туризму, укупан број ноћења туриста у априлу био је вишеструко већи с обзиром на то да у априлу претходне године није било могуће кретање људи. На нивоу прва четири месеца, укупан број ноћења туриста нижи је за 3,6% међугодишње, у оквиру чега је број ноћења домаћих туриста виши за 14,3% међугодишње, а страних туриста нижи за 35,3% међугодишње.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, робни извоз је у априлу порастао за 73,2% међугодишње, а робни увоз за 63,6% међугодишње. У периоду јануар–април 2021, у односу на исти период претходне године, робни извоз је порастао за 25,4%, а робни увоз за 12,0%.

Кабинет гувернера