04/09/2021

Гувернер Народне банке Србије један од кључних говорника на церемонији отварања Кинеског форума за финансијску технологију

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић учествовала је као један од кључних говорника на свечаном отварању Кинеског форума за финансијску технологију (China Financial Technology Forum) на тему „Ново доба, нове финансије, нова технологија”. Одржавање овогодишњег форума подржали су Светска трговинска организација, Конференција УН о трговини и развоју, Организација за економску сарадњу и развој и друге међународне организације.

Гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да се напредак постиже ако смо отворени да градимо будућност са онима који раде за добробит људске цивилизације. Ново доба и нове финансије захтевају још јачу сарадњу, а Република Србија определила се за продубљивање односа с доказаним пријатељима с којима делимо исте вредности и циљ – а то је добробит наших народа. Због тога и не чуди што економска сарадња између Републике Србије и Народне Републике Кине има узлазни тренд, јер је подупире и пријатељство између српског председника Александра Вучића и кинеског председника Си Ђинпинга.

Подсетила је да је пре две деценије плаћање картицама било велико технолошко достигнуће, док су данас мобилне апликације и електронски сервиси реалност и нова нормалност. Захваљујући бројним функционалностима које смо обезбедили, грађани и привреда у Србији данас користе IPS НБС систем за брзо, лако и сигурно плаћање, што потврђује да смо новом технологијом убрзали долазак новог доба. Потврду тога дају и подаци о томе да је током последњих девет година у Србији снажно порастао број платних трансакција извршених електронским банкарством, готово 100%, док је број платних трансакција извршених мобилним банкарством већи за чак 81 пут.

Србија је међу првима у Европи уредила и процес видео-идентификације корисника финансијских услуга, а доношењем Закона о дигиталној имовини постала је једна од првих земаља које су детаљно регулисале ову област.  

Кинески форум за финансијску технологију, чији су домаћини Међународна банкарска федерација, Кинеско удружење банака и Кинеска асоцијација трговине робе и услуга, одржан је у оквиру VIII Кинеског међународног сајма за трговину услугама (China International Fair for Trade in Services – CIFTIS).

С обзиром на све већу заступљеност примене финансијских технологија у банкарском сектору, делатности осигурања, трговини хартијама од вредности и надзору финансијских институција, током Форума организоване су бројне дискусије на високом нивоу, као и промоције пројеката на тему настанка новог окружења у финансијском сектору.

Обраћање гувернера доступно је на интернет презентацији Народне банке Србије.

Кабинет гувернера