04/10/2022

Гувернер Јоргованка Табаковић на отварању XIV конференције о платном промету и тржишној инфраструктури

„Jeдан oд важних путева наше земље јесте пут регионалне сарадње, што показујемо и учешћем у иницијативи ’Отворени Балкан’, чиме заједно доприносимо просперитету региона”, изјавила је данас гувернер Јоргованка Табаковић приликом уводног обраћања на отварању XIV конференције о платном промету и тржишној инфраструктури.

Народна банка Републике Северне Македоније, заједно с централном банком Холандије, последњих година одржава конференцију на тему платног система и тржишне инфраструктуре, а ове године акценат је био на развоју дигиталних плаћања. Током година, конференција је постала место за размену знања о финансијским услугама, као и место за промовисање нових идеја које глобални талас дигитализације доноси.

Уводну реч на конференцији дале су гувернер Народне банке Републике Северне Македоније Анита Ангеловска Бежоска, гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и госпођа Инге ван Дијк, директор Сектора за платну и тржишну инфраструктуру централне банке Холандије, док су учесници били представници Европске централне банке, представници централних банака земаља Европске уније, централних банака региона, Међународног монетарног фонда, Европске комисије, представници Банке за међународна поравнања, уз учешће домаћих регулатора, домаћег банкарског сектора, као и домаћих и страних небанкарских институција, који су интересне стране у области платних услуга.
 
Гувернер Јоргованка Табаковић је у свом уводном обраћању изјавила да је за стабилност и ефикасност финансијског сектора од изузетне важности стабилан рад платних система, а потом истакла резултате Народне банке Србије у овој области:

  • Међу првима у свету уведен је најсавременији систем за инстант плаћања – IPS систем Народне банке Србије, помоћу којег грађани и привреда имају могућност да своја плаћања извршавају лако, брзо и, што је најважније, сигурно. Од почетка рада система до данас извршено је преко 113 милиона трансакција, уз просечно време извршавање трансакције од 1,1 секунде. Захваљујући добро постављеној инфраструктури IPS система Народне банке Србије, уведена су нова иновативна решења за извршавање инстант плаћања. Тако наши грађани помоћу апликације мобилног банкарства могу извршавати инстант плаћања на продајним и интернет продајним местима у земљи. Из своје фотеље, у било које доба дана, могу плаћати рачуне скенирањем QR кода помоћу апликације мобилног банкарства. Инстант пренос новца у било које доба дана, свакога дана у години, могу вршити знајући само број мобилног телефона који је прималац плаћања регистровао за ту услугу.
  • Забележен је раст безготовинских плаћања: број корисника мобилног банкарства у Републици Србији у последњих пет година повећан je за 254%, а број корисника електронског банкарства за 106%.
  • Народна банка Србије поседује своју националну Дина картицу, коју непрекидно модернизује, с обзиром на трошкове, али и значај независности и стабилности домаћег финансијског система, при чему је, успостављајући сарадњу с два велика интернационална картична система (америчким Дискавером и кинеским Јунионпејом), корисницима омогућена употреба Дина картица и у иностранству.
  • Корисницима финансијских услуга у Републици Србији омогућено је закључивање уговора о финансијским услугама коришћењем видео-идентификације, уз пуну транспарентност, сигурност и заштиту права грађана. До данас су закључена чак 306.644 уговора на даљину, а број закључених уговора на даљину у односу на претходну годину порастао је за 45%.
  • Донет је Закон о дигиталној имовини, чиме је наша земља сврстана у једну од ретких у свету која има уређен закон о дигиталној имовини.

„Један од важних путева наше земље јесте пут регионалне сарадње”, навела је гувернер Јоргованка Табаковић и тиме истакла значај међународне сарадње кроз иницијативу коју је Народна банка Србије упутила појединим земљама из региона, између осталог и Републици Северној Македонији, да се укључе у Међународни клиринг систем у девизама Народне банке Србије, што би додатно допринело јачању регионалне сарадње, уз повећање степена економског просперитета. „Сваки вид повезивања у финансијском систему може бити само од користи, никако на штету наших држава и грађана. Једном успостављена инфраструктура омогућиће још већу размену добара и услуга, а подршку и ослонац тој размени треба да представља и ефикасан платни промет”, рекла је гувернер Народне банке Србије, што је у свом говору истакла и гувернер Народне банке Републике Северне Македоније Анита Ангеловска Бежоска речима: „Захваљујући гувернеру Јоргованки Табаковић и њеном тиму, тренутно анализирамо могућност продубљивања наше изузетне сарадње тако што ћемо се повезати с платним системом чији је оператор Народна банка Србије. Ове регионалне активности значе корак даље у повезивању наших компанија и грађана и, у ширем смислу, наших привреда, уз међусобну подршку и настојање да достигнемо виши ниво прихода.”

Гувернер Јоргованка Табаковић подсетила је на речи нашег великог књижевника Милоша Црњанског да је нада највиши степен мудрости у људском животу. „Зато се надајмо добром, покушавајући, стварајући, помажући једни другима. Јер интерес свих нас јесте међусобна сарадња и хармонија. Ништа није немогуће за оне који с вољом и преданошћу вредно раде. Инспирисана називом ауто-пута организатора, желим нам да увек ходамо путевима пријатељства.”

Цело обраћање можете преузети на овом линку.

Кабинет гувернера