21/10/2022

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима анкете агенције Ипсос, инфлациона очекивања представника финансијског сектора за годину дана унапред бележе умерени раст у септембру у односу на август и износе 7,3%. Инфлациона очекивања представника финансијског сектора, према резултатима октобарске анкете агенције Блумберг, на нешто су нижем нивоу и износе 7,0%.

Краткорочна инфлациона очекивања представника привреде износе 10,0% и повећана су у односу на ниво од 7,5% забележен у августовској анкети агенције Ипсос. Пораст очекивања могао би се довести у везу с вишом очекиваном инфлацијом предузећа из области енергетике, која су најизложенија поремећајима и неизвесностима на глобалним тржиштима.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања. Средњорочна очекивања представника финансијског сектора наставила су да се крећу у границама Народне банке Србије на нивоу од 4,5% за две године унапред, док су за три године унапред нижа и износе 3,6%. Средњорочна инфлациона очекивања привредника за две године унапред износе 6,0%, а за три године унапред 4,0%.
Резултати анкете који се односе на две и три године унапред могли би да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака са стабилизацијом кретања на међународним робним тржиштима.

Усидреност средњорочних инфлационих очекивања, у чијој се основи налази стабилност девизног курса, доприноси повећању ефикасности монетарне политике у одржавању ниске, стабилне и предвидиве инфлације у средњем року, што је један од неопходних предуслова одрживог привредног раста.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на веб-страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Кабинет гувернера