11/04/2023

Народна банка Србије упозорава на неовлашћену производњу заменских платних картица

Поводом понуда које се објављују на друштвеним мрежама и веб-презентацијама у вези с нуђењем услуге израде платне картице на металној подлози и с другачијим дизајном пребацивањем сигурносних елемената постојећих платних картица издатих од овлашћених банака, Народна банка Србије упозорава кориснике платних картица издатих у Републици Србији да не достављају своје картице трећим лицима, нити да замењују постојеће картице – новом картицом са измењеним дизајном и новим материјалом.

Истичемо да такве услуге наводе кориснике на поступање супротно уговорима и на тај начин их излажу додатним ризицима, а поред тога доводе и до повреде права пружалаца платних услуга, интелектуалне својине и правила картичних система плаћања. Безбедност издавања и коришћења платних картица један је од најважнијих сегмената у пословима с платним картицама, па се из тог разлога примењују стандарди, правила и поступци којих се придржавају сви учесници у систему платних картица.

Законом о платним услугама прописана је обавеза корисника платних услуга да користе платни инструмент у складу са уговореним условима којима се уређују издавање и коришћење тог инструмента, као и да је издавалац платног инструмента, у оквирном уговору с корисником платних услуга (у шта спада и коришћење платних картица), у обавези да наведе и мере које је корисник платних услуга дужан да предузме ради заштите платног инструмента, као и начин обавештавања пружаоца платних услуга о губитку, крађи или злоупотреби платног инструмента.

Слањем платне картице корисник може поступити супротно обавезама из Закона (коришћење платне картице у складу с прописаним и уговореним условима, заштита сигурносних елемената и обавештење о крађи или злоупотреби платног инструмента) јер дели персонализоване сигурносне елементе тог инструмента, који су од значаја за њено коришћење, због чега може сносити и одговорност за евентуалне злоупотребе.

С тим у вези, корисник би сносио пуну одговорност за штету која би му била нанета евентуалном злоупотребом платне картице. Реч је о неовлашћеној производњи платних картица, што као последицу може имати и друге злоупотребе које могу настати услед самовољног давања платних картица и података с њих.

Народна банка Србије подсећа све кориснике на безбедно коришћење картица, а ради очувања поверења и сигурности овог безготовинског платног инструмента, корисницима саветује следеће:

  • Платне картице су средство, односно инструмент плаћања и у складу с тим се чувају и користе. Картицу може користити искључиво лице чије име је одштампано на картици, изузев у случајевима посебних врста картица, попут припејд поклон-картица, када на картици није одштампано име корисника.
  • Након добијања коверте с ПИН-ом, овај број је потребно запамтити. ПИН сме да зна само корисник картице и не сме га саопштавати никоме другом, а посебно је важно истаћи да ПИН никако не треба записивати на самој картици, нити га носити заједно с картицом (нпр. у новчанику). Исто тако, приликом подизања новца с банкомата препоручљиво је заклонити руком тастатуру кaдa се уноси ПИН.
  • У случају крађе или губитка картице, потребно је у што краћем року о томе обавестити издаваоца картице. Издавалац ће истог тренутка блокирати картицу и на тај начин елиминисати могућност њеног неовлашћеног коришћења. Корисник картице сноси ризик за евентуалне злоупотребе које настану до момента пријаве крађе односно губитка картице, до износа дефинисаног важећим прописима. У случају да накнадно пронађе картицу која је пријављена као украдена односно изгубљена, корисник је не сме користити, већ је обавезан да је врати издаваоцу.

Приликом употребе на интернету:

  • Увек треба проверити да адреса веб-странице на којој се налази формулар за унос података о картици почиње с „https”;
  • У току плаћања увек треба пажљиво читати сва обавештења и поруке који се појављују на екрану и никада их не треба занемаривати или затварати пре претходног читања;
  • За онлајн плаћање никада неће бити потребно да се уноси ПИН; чак и ако се буде тражило да се ПИН унесе, никада то не треба радити, јер је највероватније у питању покушај злоупотребе;
  • Никада картицу не треба фотокопирати или је на други начин умножавати, а другима никада не треба слати мејлом (или на неки други писани начин) податке о картици који се користе за куповину преко интернета, тј. име и презиме, број картице, датум истека и троцифрени код на полеђини картице.

 

Сектор за платни систем