18/08/2023

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће инфлација за годину дана унапред, у јулу 2024. године, бити на нивоу од 7,0%, што представља смањење у односу на 8,0%, колико су очекивања износила у претходној анкети. Инфлациона очекивања кретала су се око сличног нивоа од 7,0% и према последње три анкете агенције Блумберг, при чему у августовској анкети очекивана инфлација за годину дана унапред износи 6,9%.

Краткорочна инфлациона очекивања привредника (за годину дана унапред) наставила су и другу анкету заредом да се смањују, овај пут нешто бржим интензитетом него у претходном месецу. Очекивања су у јуну износила 9,8%, да би се у јулу она нашла на нивоу од 9,2%.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања. Очекивања представника финансијског сектора за две године унапред остала су непромењена у односу на претходну анкету и износе 5,0%, док се за три године налазе унутар граница циља Народне банке Србије, на нивоу од 3,8%. Што се тиче средњорочних очекивања привредника, она су се за оба периода нашла на нижем нивоу у поређењу с јунским вредностима. За две године унапред очекивања су смањена са 6,8% у јуну на 6,2% у јулу, а за три године унапред са 5,0% у јуну на 4,8% у јулу.

Резултати анкете који се односе на две и три године унапред указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на веб-страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Кабинет гувернера