31/08/2023

Кретање економске и спољнотрговинске активности

Према подацима Републичког завода за статистику, бруто домаћи производ је у другом тромесечју 2023. остварио међугодишњи реални раст од 1,7%, што је у складу с прелиминарном оценом. Такође, реални раст бруто домаћег производа за прво тромесечје 2023. ревидиран је навише – са 0,7% међугодишње на 0,9% међугодишње.

Индустријска производња је у јулу 2023. остварила међугодишњи раст од 2,7%, вођен растом у секторима енергетике (12,6% међугодишње) и прерађивачке индустрије (1,0% међугодишње), док је у сектору рударства исказан благи пад од 0,5% међугодишње. У оквиру прерађивачке индустрије, раст активности је забележен у 13 од 24 гране, при чему је највећи допринос расту  активности потекао од производње основних метала, фармацеутских производа и рачунара и електронских производа.

Посматрано у периоду јануар–јул 2023, индустријска производња је остварила међугодишњи раст од 1,9%, вођен растом сектора енергетике (16,3% међугодишње), док су у секторима рударства и прерађивачке индустрије забележена блага смањења активности од 0,5% међугодишње и 0,7% међугодишње.

У оквиру услужних сектора, настављен је реални пад промет у трговини на мало, који је у јулу износио 3,2% међугодишње. У периоду јануар–јул, промет у трговини на мало је реално био нижи за 4,7% међугодишње. Укупан број долазака туриста у јулу био је виши за 9,7%, а укупан број ноћења туриста за 6,8% међугодишње. Од почетка године закључно с јулом, међугодишње посматрано, укупан број долазака туриста био је виши за 13,1%, а број ноћења туриста за 9,8%.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, робни извоз у еврима у јулу порастао је за 0,6% међугодишње, а робни увоз је смањен за 6,7% међугодишње. У оквиру робног извоза, настављен је раст извоза прерађивачке индустрије и струје, док је на смањење робног увоза највише утицао нижи увоз енергената, пре свега услед њихове ниже цене.

Према Анкети о радној снази, стопа незапослености се у другом тромесечју 2023. вратила на једноцифрен ниво и износила је 9,6%, што је за 0,5 процентних поена мање него у првом тромесечју ове године. Стопа запослености је у другом тромесечју износила је 50,4%, што је за 0,8 процентних поена више него у првом тромесечју ове године.

Кабинет гувернера