12/10/2023

Кретање инфлације у септембру

Према подацима Републичког завода за статистику, међугодишња инфлација је наставила да успорава, приближавајући се једноцифреном нивоу, и у септембру је износила 10,2%. Овакво остварење незнатно је ниже од процена Народне банке Србије објављених у августовском Извештају о инфлацији. Смањењу инфлације у септембру у највећој мери је допринело успоравање раста цена хране, као и цена производа у оквиру базне инфлације (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета).  

На месечном нивоу, потрошачке цене у септембру повећане су за свега 0,3%. Месечну динамику инфлације, слично кретањима претходног месеца, претежно су обележиле више цене нафтних деривата, које су повећане 3,8%, услед раста светске цене нафте.

Услед поменутог поскупљења нафтних деривата, цене енергената су у септембру, у просеку, порасле за 1,6%. Међугодишње посматрано, раст цена енергената се у септембру нашао на нивоу од 8,0%, при чему се допринос цена нафтних деривата укупној инфлацији, након пет месеци, вратио у позитивну зону.  

Цене хране и безалкохолних пића су у септембру у односу на август у просеку биле више за 0,2%. У оквиру тога, цене непрерађене хране су, вођене пре свега вишим ценама свежег меса, забележиле месечни раст од 0,3%, док је раст цена прерађене хране у септембру имао исту динамику као и претходна два месеца (0,2%). Успоравање раста цена прерађене хране током трећег тромесечја указује на то да су смањени трошковни притисци на тржишту основних животних намирница и да су се цене хране постепено стабилизовале. У прилог томе говори и кретање произвођачких цена у прехрамбеној индустрији, које су од почетка године закључно са септембром снижене за 1,3%.

Цене производа и услуга у оквиру базне инфлације су, први пут након три године, забележиле месечно смањење, које је износило 0,1%, чему су у највећој мери допринеле ниже цене туристичких пакет-аранжмана. Међугодишње посматрано, базна инфлација је додатно успорила на 8,2%.

Према актуелној пројекцији, међугодишња инфлација ће наставити да се креће опадајућом путањoм, при чему би крајем године требало да износи око 8%. Наставку смањења инфлације у наредном периоду и њеном повратку у границе циља у другом тромесечју 2024. допринеће и ефекти заоштравања монетарних услова, успоравање увозне инфлације, као и очекивани даљи пад инфлационих очекивања.

Кабинет гувернера