18/10/2023

Резултати анкете о инфлационим очекивањима

Према резултатима анкете агенције Ипсос, представници финансијског сектора очекују да ће инфлација за годину дана унапред, у септембру 2024. године, бити на нивоу од 6,7%, што представља најнижи забележени ниво у претходној години дана. На још нижем нивоу налазе се инфлациона очекивања према резултатима последње, октобарске анкете агенције Блумберг, према којој финансијски сектор за годину дана унапред очекује инфлацију на нивоу од 6,0%.

Краткорочна инфлациона очекивања привредника (период за годину дана унапред) су, након три месеца у којима су се континуирано смањивала, у септембру остала на истом нивоу као у августу и износе 9,0%.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања. Средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора се и други месец заредом за оба периода налазе унутар граница циља Народне банке Србије. Очекивања за две године унапред смањена су са 4,5% у августу на 4,0% у септембру, док су очекивања за три године унапред остала непромењена, на нивоу од 3,5%. Средњорочна очекивања привредника се нису мењала у поређењу с претходном анкетом и износе 6,0% за две године унапред, односно 5,0% за три године унапред.

Резултати анкете који се односе на две и три године унапред указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва. Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на интернет страници Народне банке Србије у одељку Публикације.

Кабинет гувернера