13/11/2023

Кретање инфлације у октобру

Према подацима Републичког завода за статистику, међугодишња инфлација се у октобру спустила на једноцифрени ниво и износила је 8,5%, што је у складу са очекивањима Народне банке Србије. Смањењу инфлације у октобру је у највећој мери допринео наставак успоравања раста цена хране, као и цена производа и услуга у оквиру базне инфлације (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета). 

Када је реч о месечној инфлацији, она је у октобру износила 0,3%, што је слична динамика раста као и у претходна два месеца. Месечна инфлација је у највећој мери била вођена растом цена производа и услуга у оквиру базне инфлације (0,5%) и цена енергената (0,3%), док су цене хране и безалкохолних пића, у просеку, остале непромењене.

У оквиру цена хране, цене свежег поврћа су смањене за 3,3%, чиме су оне у периоду од јула до октобра кумулативно смањене за преко 20%. Раст цена прерађене хране у октобру имао је исту динамику као и током трећег тромесечја (0,2%), што указује на стабилизацију кретања на тржишту основних животних намирница. Томе је допринело попуштање трошковних притисака у производњи хране, на шта указује и кретање произвођачких цена у прехрамбеној индустрији, које су од почетка године закључно са октобром снижене за 1,6%. Међугодишње посматрано, раст цена хране се у октобру приближио једноцифреном нивоу и износио је 10,5%, што је најниже у претходне две године.

Месечна динамика раста цена енергената у октобру је знатно успорила у односу на претходна два месеца, захваљујући нижем расту цена нафтних деривата (0,2%). Међугодишње посматрано, раст цена енергената у октобру је успорио на 7,4%.  
Цене производа и услуга у оквиру базне инфлације, међугодишње посматрано, наставиле су да успоравају раст (7,3%), док је њихова месечна динамика била опредељена сезонским поскупљењем појединих производа и услуга (школаринa, обућe и одећe).

И према новој пројекцији, међугодишња инфлација би крајем године требало да износи око 8%. Наставку смањења инфлације у наредном периоду и њеном повратку у границе циља средином 2024. допринеће ефекти заоштравања монетарних услова, успоравање увозне инфлације, као и очекивани даљи пад инфлационих очекивања.

О факторима који су утицали на кретање инфлације и очекивањима Народне банке Србије за наредни период детаљније ће бити речи на презентацији Извештаја о инфлацији, која ће се одржати 15. новембра.

Кабинет гувернера