06/12/2023

Корисно је да знате... Добровољни пензијски фондови

Поред државних пензија, у нашој земљи функционишу и добровољни пензијски фондови чије се пословање уређује Законом о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима. О овом систему који је под надзором Народне банке Србије, у рубрици „Корисно је да знате“ говори Милкица Радуловић, директор Одељењa за надзор над делатношћу добровољних пензијских фондова у Сектору за надзор над обављањем делатности осигурања.  Приватну пензију можете себи обезбедити тако што ћете се учланити у неки од постојећих добровољних пензијских фондова којих тренутно има седам. Оснивачи друштава која управљају добровољним пензијским фондовима су углавном реномиране банке и друштва за осигурање који послују на нашем тржишту.

На шта треба обратити пажњу при избору фонда и при закључивању уговора?

О пословању фондова можете се информисати путем проспеката које можете пронаћи на сајту друштава за управљање тим фондовима, преко посредника односно агената продаје, као и путем сајта Народне банке Србије. Посебно треба обратити пажњу на информације о инвестиционим политикама фондова, приносима које остварују, нивоу ризика које фондови преузимају, као и накнадама које се наплаћују од члана фонда што такође може бити од значаја код доношења одлуке о избору пензијског фонда. Када изаберете фонд у који желите да се учланите потребно је да са друштвом за управљање тим фондом закључите типски уговор о чланству који садржи податке о члану, друштву за управљање, обвезнику уплате доприноса и фонду.

Ко може бити члан фонда?

Битно је нагласити да члан фонда не мора бити и лице које уплаћује доприносе. На пример, родитељи (баке/деке) могу уплаћивати доприносе за децу или послодавци за запослене. Члан фонда можете бити и ако нисте у радном односу, а уколико сте запослени распитајте се да ли ваш послодавац уплаћује доприносе у добровољне пензијске фондове за своје запослене и какви су услови чланства. Након закључења уговора о чланству у добровољном пензијском фонду можете да почнете са уплатама доприноса који се евидентирају на вашем индивидуалном рачуну код фонда. Средства на вашем рачуну, која штедите за будућност, увећавају се уплатом доприноса, али и приходом од инвестирања имовине фонда. Наиме укупна средства фонда инвестирају се у разне облике имовине (обвезнице, акције, некретнине, орочавају се у форми депозита код банке и сл.) како би се очувала и увећала вредност имовине фонда. Остварени приноси односно добит од улагања имовине фонда редовно се приписује на рачун чланова фонда сразмерно њиховом учешћу у тој имовини.

Уплатом доприноса у фонд заправо купујете инвестиционе јединице

Вредност инвестиционе јединице се мења свакодневно у зависности од кретања цена хартија од вредности и друге имовине у коју су уложена средства фонда. Фондови су обавезни да свакога дана објављују на свом сајту вредност инвестиционе јединице. Дневне податке о вредности инвестиционих јединица свих седам фондова такође можете пронаћи и на сајту Народне банке Србије. Када постанете члан фонда можете електронским путем извршити увид у број инвестиционих јединица којима располажете на свом индивидуалном рачуну на одређени дан, а износ својих средстава у фонду можете израчунати тако што ћете број инвестиционих јединица којима располажете на одређени дан помножити са вредношћу инвестиционе јединице вашег фонда на одређени дан. Доприносе можете уплаћивати и ви и ваш послодавац а могу се остварити и  пореске олакшице на доприносе који се уплаћују. Ваша приватна пензија не зависи од дужине радног стажа, већ од редовности уплата, дужине периода у коме вршите уплате и начина на који се та средства инвестирању. Уколико останете без посла или престанете да уплаћујете доприносе из других разлога, остајете и даље члан фонда и не губите право на до тада акумулирана средства која ће се увећавати по основу приноса од улагања имовине фонда. Такође, уколико нисте задовољни пословањем фонда можете извршити пренос акумулираних средстава у други фонд при чему се наплаћују само стварни трошкови преноса средстава а у случају смрти члана фонда акумулирана средства постају предмет наслеђивања.

Када се повлаче акумулирана средства?

Према одредбама важећег закона право члана добровољног пензијског фонда на повлачење и располагање акумулираним средствима односно право на исплату приватне пензије стиче се са навршених 58 година живота, с тим да право на повлачење и располагање акумулираним средствима може да се оствари и раније у случају трајне неспособности за рад. Укупна акумулирана средства на вашем индивидуалном рачуну односно вашу приватну пензију можете повући једнократном исплатом (до 30% акумулираних средстава), програмираном исплатом, куповином ануитета или комбинацијом ових начина у зависности од уговореног начина повлачења средстава.

Предности улагања у пензијске фондове

Пре свега имовина фондова одвојена је од имовине друштава која њима управљају управо у циљу заштите интереса односно средстава чланова добровољних пензијских фондова. То практично значи да се имовина фонда, односно ваша имовина, не може укључити у ликвидациону или стечајну масу друштва за управљање, нити може бити предмет принудне наплате, залоге, хипотеке, нити се имовина фонда може користити за измиривање обавеза члана добровољног пензијског фонда и других лица према трећим лицима.

Кабинет гувернера