18/04/2024

Пролећно заседање Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке – честитке на одличним резултатима, Србија је одличан пример земље која има континуиран снажан напредак

Делегација Републике Србије, коју предводи гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, састала се с високим представницима Међународног монетарног фонда, а на састанцима је учествовао и потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали.

Одржани су одвојени састанци са замеником генералног директора Међународног монетарног фонда господином Бо Лијем и директором Сектора за Европу у Међународном монетарном фонду господином Алфредом Камером, а састанцима је присуствовао и тим Међународног монетарног фонда за Србију, који је предводио господин Донал Мекгетиген.

Гувернер Јоргованка Табаковић подсетила је високе представнике Међународног монетарног фонда да је Србија испунила све циљеве и да ћемо наставити тако да радимо да постигнемо најбоље резултате за Србију.
Високи званичници Међународног монетарног фонда:

  • Оцењују да бројни глобални изазови захтевају добре политике и високе резерве, што је Србија обезбедила;
  • Оцењују да људи које воде Србију раде одличан посао, што се види и по високом расту и бројним рекордним показатељима;
  • Честитају на снажном спровођењу актуелног аранжмана с Међународним монетарним фондом и констатују да су сви програмски циљеви испуњени захваљујући добрим политикама;
  • Поздрављају опрезан приступ монетарне политике и снажну дезинфлацију;
  • Закључују да су сви показатељи одлични – рекордне девизне резерве, снажна дезинфлација, добар фискални резултат, низак дефицит текућег рачуна платног биланса.

Посебно су истакли да на састанцима које имају са инвеститорима добијају јаке позитивне поруке о Србији као одличном примеру земље која има континуиран снажни напредак. Готово сви показатељи су нам на рекордним нивоима, а највећи бафер су добра макроекономска позиција земље и очувана макроекономска стабилност.

Гувернер Јоргованка Табаковић сумирала је постигнуте резултате и изнела очекивања за наредни период.

  • Обезбедили смо рекордне девизне резерве, које су знатно изнад референтних вредности свих мера које се користе за оцену њихове адекватности. Само у току прошле године повећали смо их за близу 30%, при чему чак 73% тог повећања долази по основу интервенција Народне банке Србије на међубанкарском девизном тржишту.
  • Очували смо и релативну стабилност курса динара према евру, као важан стуб инвестиционог и потрошачког поверења. У бројевима – динар је прошле године ојачао према евру за 0,1%, а од почетка ове године његова вредност је остала готово непромењена.
  • Дефицит текућег рачуна платног биланса од 2,6% бруто домаћег производа најнижи је до сада, уз рекордан извоз и робе и услуга и њихов раст од 8%, упркос слабијој екстерној тражњи.  
  • Прошле године је остварен и рекордан годишњи прилив страних директних инвестиција, уз задржану добру структуру – близу 60% прилива и даље је усмерено у разменљиве секторе и сада већина инвестиција из претходних година доприноси нашем извозу.
  • Имамо и рекордну динарску и девизну штедњу – динарска штедња је прошле године повећана за 43% а девизна за преко 5%. На нивоу од преко 150 милијарди динара, динарска штедња је данас преко осам и по пута већа у односу на 2012. годину.
  • Очували смо и стабилност финансијског сектора и квалитет активе банкарског сектора, уз учешће проблематичних кредита на минимуму од око 3%.
  • У погледу инфлације, одлична вест јесте да је од нашег последњег сусрета у Мароку инфлација опадала и брже од наших очекивања. Од априла прошле године имамо снажан пад међугодишње инфлације на 5,0% у марту и очекивано враћање у границе циља од 3 ± 1,5% већ у мају.
  • Уз даље убрзање инвестиционих пројеката, актуелно смањење глобалних инфлаторних притисака и постепен опоравак зоне евра, ове године очекујемо стопу раста у распону од 3% до 4%. За 2025. и 2026. годину наше пројекције привредног раста повећали смо на распон од 4% до 5%, уважавајући и планиране инвестиције у оквиру програма „Скок у будућност – Србија 2027”.
  • Ове године и у средњем року очекујемо да ће кретање текућег рачуна претежно одређивати структурни фактори, попут убрзања инвестиционог циклуса и с тим повезаног увоза опреме и репроматеријала. Очекујемо и наставак раста извоза – и по основу већих извозних капацитета, и по основу очекиваног опоравка екстерне тражње.

„Сви резултати говоре да смо очували основе раста за наредни период. Реализацијом програма „Скок у будућност – Србија 2027”, који је председник Вучић представио, ми јачамо домаће факторе раста и отпорност наше економије, због чега смо повећали пројекцију нашег раста за 2025. и 2026. годину, уз централну вредност од 4,5%. И успешно завршенa два разматрања нашег стендбај аранжмана и актуелна трећа ревизија, уз оцену да Србија бележи импресивне резултате, потврђују исправност наших политика. Посебно важно – сви ови резултати довели су нас до само пола корака до инвестиционог рејтинга, који одавно заслужујемо”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

Кабинет гувернера