30/10/2020

Народна банка Србије обележава Светску недељу штедње

Народна банка Србије традиционално обележава Светску недељу штедње, која траје од 31. октобра до 6. новембра.

Уз уважавање неопходних мера заштите јавног здравља у условима пандемије вируса корона, у склопу овогодишњег програма, 5. и 6. новембра планирана је реализација радионица „Динар – наш новац”, „Фалсификати” и „Знамените личности на новчаницама” у Трговинско-угоститељској школи у Лесковцу.

Ученици другог и трећег разреда ове школе имаће прилику да се ближе упознају са историјатом фалсификовања новчаница и кованог новца. Посебна пажња биће посвећена историјату кривотворења новца на нашим просторима, заштитним елементима новчаница динара, евра и долара, као и одликама фалсификата тих новчаница.

Такође, ученици ће сазнати нешто више о знаменитим личностима на динарским новчаницама (од 1884. године до данас), о свакој појединачној новчаници на којој се налази личност значајна за нашу културно-историјску баштину, уз опис новчанице и осврт на живот и дело личности представљене на њој.

Након реализације, видео-запис с радионица биће доступан на поддомену Центар за посетиоце Народне банке Србије: www.centarzaposetioce.nbs.rs.

На поменутој интернет страници доступни су и видео-садржаји о циљевима и функцијама Народне банке Србије, историјату зграде Банке, као и о Центру за посетиоце.

Центар за посетиоце