28/02/2022

Агроиндустријско комерцијална банка АИК Банка а.д. Београд од сутра постаје власник Sberbank Srbija a.d. Beograd

Агроиндустријско комерцијална банка АИК банка а.д. Београд закључила је данас с Народном банком Србије уговор о стицању акција Sberbank Srbija a.d. Beograd, по основу којих ће стећи 100% власништва у тој банци. Овом променом Sberbank Srbija престаје да буде део банкарске групе на чијем челу је Sberbank Europe AG, Беч, Аустрија, и постаје део домаће банкарске групе.
Имајући у виду новонастале околности које се односе на пословање досадашњег акционара из Европске уније, Народна банка Србије претходно је донела решење о покретању поступка реструктурирања Sberbank Srbija, чиме је омогућена непосредна продаја акција банке од стране Народне банке Србије.
Ширењем пословања и комбинацијом својих модела пословања, банке ће бити у могућности да понуде још квалитетније услуге својим клијентима, спајајући стручност и технологију обеју банака и њиховог дугогодишњег искуства. АИК банка овим стицањем повећава своје тржишно учешће и постаје једна од највећих банака у земљи.  
Трансакција пребацивања акција Sberbank Srbija a.d. Beograd у власништво АИК банке реализоваће се сутра током пре поднева.
Народна банка Србије још једном указује на то да је Sberbank Srbija a.d. Beograd високо капитализована и веома ликвидна банка, која нема, нити ће имати потешкоћа у извршавању својих обавеза и чији клијенти немају разлога за бригу, а продајом банке њени клијенти постају део јаке домаће банкарске групе.

 

Кабинет гувернера