16/04/2023

Састанци са инвеститорима – одлични резултати и одличне перспективе Србије

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић састала се с великим бројем водећих глобалних инвеститора током пролећног заседања Међународног монетарног фонда и Светске банке. Гувернер Јоргованка Табаковић представила је инвеститорима резултате које је Србија остварила упркос глобалним шоковима, а захваљујући добрим и координираним политикама. Детаљно су образложена актуелна макроекономска кретања у Србији, реформе које су планиране за наредни период и макроекономске пројекције за средњорочни период.

Представници инвеститора похвалили су Србију за постигнуте резултате и у условима изражених глобалних неизвесности и испреплетаних јаких шокова. Међу разлозима који Србију издвајају као добру инвестициону дестинацију инвеститори, између осталог, наводе и: релативну стабилност девизног курса динара према евру и у периоду највећих шокова из екстерног окружења, континуитет доказано добрих економских политика, посвећеност спровођењу структурних реформи и континуирано унапређење пословног амбијента, непрекинут инвестициони циклус, висок ниво капиталних инвестиција, диверсификовану извозну базу, која доприноси његовој одрживости и у условима ниже екстерне тражње.

На пример: од 2019. закључно с прошлом годином извоз прерађивачке индустрије повећали смо са 16,1 милијарде евра на 23,4 милијарде евра, док је извоз услуга повећан са 6,9 милијарди евра на 11,1 милијарду евра; у претходне три године Србија је привукла 11,3 милијарде евра страних директних инвестиција, од чега је 6,2 милијарде евра било усмерено у извозно оријентисане секторе; захваљујући непрекинутом инвестиционом циклусу, ове године достићи ћемо укупан извоз робе и услуга од најмање 42 милијарде евра.

Инвеститори похваљују и:

  • рекордне девизне резерве од 21,4 милијарде евра на крају марта;
  • јак и отпоран банкарски сектор;
  • континуирани привредни раст Србије и очекивано враћање на стопе привредног раста од 4%;
  • нова фискална правила и добре јавне финансије, уз смањење учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу на 51,1% у фебруару и очекивано даље смањење фискалног дефицита упркос високим капиталним инвестицијама;
  • очекиване реформе у енергетском сектору, уз раст учешћа обновљивих извора енергије.

Све заједно говори у прилог добрим перспективама Србије, због чега она остаје препозната као важна инвестициона дестинација.

 

Кабинет гувернера