09/06/2023

Извршено преко 3,5 милиона плаћања скенирањем NBS IPS QR кôда

У првом тромесечју 2023. године извршено је преко 3,5 милиона плаћања скенирањем NBS IPS QR кôда, у износу већем од 11 милијарди динара, а број плаћања на овај начин непрекидно се повећава.

Народна банка Србије подсећа грађане на једну од најзначајнији функционалности у систему за инстант плаћање – корисници апликација мобилног банкарства једноставно и сигурно могу платити месечне рачуне различитих пружалаца услуга скенирањем NBS IPS QR кôда. Након скенирања NBS IPS QR кôда аутоматски се креира налог за плаћање у апликацији мобилног банкарства. Овим се избегава ручни унос података и знатно штеди у времену, грешке при уносу података своде се на минимум, а плаћање се извршава за свега неколико секунди.

Ову погодност при плаћању рачуна имају и правна лица и предузетници, с обзиром на то да све више банака у Републици Србији омогућава овакав начин плаћања у апликацијама за правна лица и предузетнике.

Народна банка Србије позива све издаваоце рачуна који до сада нису омогућили приказ NBS IPS QR кôда на својим рачунима да то ураде. За то могу користити генератор/валидатор NBS IPS QR кодова, који се налази на званичној интернет презентацији IPS НБС система.
Народна банка Србије ће наставити да развија и поспешује овакве савремене и сигурне начине плаћања на корист свих учесника у безготовинским плаћањима и целокупног тржишта у Републици Србији.

Сектор за платни систем