17/08/2023

„Пренеси” – инстант плаћање на број телефона

Народна банка Србије подсећа јавност на услугу „Пренеси”, која је доступна у већини апликација банака у нашој земљи. Банке као што су Банка Интеза, НЛБ Комерцијална, АИК, Уникредит, Рајфајзен, ОТП и друге, чији списак се може наћи овде, својим клијентима у апликацији мобилног банкарства нуде могућност да на једноставан начин, без познавања рачуна примаоца плаћања, преносе новац у свега неколико секунди путем услуге „Пренеси”.

Услугу „Пренеси” корисници могу да користе ради примања новчаних средстава на свој рачун, као и слања новца са свог рачуна.

Ако корисник жели да прима средства на свој рачун путем услуге „Пренеси”, потребно је да се региструје за ту услугу путем апликације мобилног банкарства. То може урадити на неколико начина у оквиру апликације мобилног банкарства:

  1. Након што банка уведе услугу и/или нови корисници инсталирају апликацију, може се појавити искачући прозор са информацијом о услузи „Пренеси” и опцијом за регистрацију. Кликом на дугме „Региструј се” клијент ће бити пребачен на форму за регистрацију за ту услугу.
  2. Уласком у опцију „Пренеси” у оквиру метода плаћања у својој апликацији мобилног банкарства нерегистровани корисник за „Пренеси” имаће приказану опцију која га води у део апликације с формом за регистрацију за ту услугу. Претходно регистровани корисници за „Пренеси” неће имати ову опцију, већ ће у овом делу моћи само да наставе са извршавањем трансакције – процес који ће бити објашњен у наставку.
  3. Уласком у део за подешавање у апликацији мобилног банкарства корисник има на располагању опцију за регистрацију за услугу „Пренеси”, коју може покренути у сваком тренутку.

На сва три поменута начина корисник стиже до форме за регистрацију. У оквиру ове форме неопходно је да се сагласи са условима коришћења и да настави даље процес, а у свега неколико кликова његова регистрација ће бити завршена.

Регистрацијом корисник повезује свој број мобилног телефона с бројем рачуна на који жели да прима новац. На тај начин услуга „Пренеси” омогућава трансфер новца с рачуна на рачун у неколико секунди уз само број телефона регистрованог примаоца плаћања. Напомињемо да је регистрација за услугу бесплатна и да је корисник у сваком тренутку може деактивирати, такође потпуно бесплатно.

Сви корисници који желе само да шаљу средства путем услуге „Пренеси” то могу урадити и без регистрације . Све што је потребно јесте да у оквиру апликације мобилног банкарства (обично у подменију плаћања) пронађу ту опцију. У другом тромесечју 2023. године забележен је промет путем ове услуге у вредности од пола милијарде динара.

Народна банка Србије позива све кориснике мобилног банкарства који то нису урадили да се упознају са услугом „Пренеси” и активирају је у оквиру својих апликација мобилног банкарства. У овом тренутку преко 2 милиона корисника има могућност да плати путем услуге „Пренеси”, док је око 300.000 регистрованих корисника који, поред плаћања, могу и да примају средства.
 

Сектор за платни систем