17.08.2023.

„Prenesi” – instant plaćanje na broj telefona

Narodna banka Srbije podseća javnost na uslugu „Prenesi”, koja je dostupna u većini aplikacija banaka u našoj zemlji. Banke kao što su Banka Inteza, NLB Komercijalna, AIK, Unikredit, Rajfajzen, OTP i druge, čiji spisak se može naći ovde, svojim klijentima u aplikaciji mobilnog bankarstva nude mogućnost da na jednostavan način, bez poznavanja računa primaoca plaćanja, prenose novac u svega nekoliko sekundi putem usluge „Prenesi”.

Uslugu „Prenesi” korisnici mogu da koriste radi primanja novčanih sredstava na svoj račun, kao i slanja novca sa svog računa.

Ako korisnik želi da prima sredstva na svoj račun putem usluge „Prenesi”, potrebno je da se registruje za tu uslugu putem aplikacije mobilnog bankarstva. To može uraditi na nekoliko načina u okviru aplikacije mobilnog bankarstva:

  1. Nakon što banka uvede uslugu i/ili novi korisnici instaliraju aplikaciju, može se pojaviti iskačući prozor sa informacijom o usluzi „Prenesi” i opcijom za registraciju. Klikom na dugme „Registruj se” klijent će biti prebačen na formu za registraciju za tu uslugu.
  2. Ulaskom u opciju „Prenesi” u okviru metoda plaćanja u svojoj aplikaciji mobilnog bankarstva neregistrovani korisnik za „Prenesi” imaće prikazanu opciju koja ga vodi u deo aplikacije s formom za registraciju za tu uslugu. Prethodno registrovani korisnici za „Prenesi” neće imati ovu opciju, već će u ovom delu moći samo da nastave sa izvršavanjem transakcije – proces koji će biti objašnjen u nastavku.
  3. Ulaskom u deo za podešavanje u aplikaciji mobilnog bankarstva korisnik ima na raspolaganju opciju za registraciju za uslugu „Prenesi”, koju može pokrenuti u svakom trenutku.

Na sva tri pomenuta načina korisnik stiže do forme za registraciju. U okviru ove forme neophodno je da se saglasi sa uslovima korišćenja i da nastavi dalje proces, a u svega nekoliko klikova njegova registracija će biti završena.

Registracijom korisnik povezuje svoj broj mobilnog telefona s brojem računa na koji želi da prima novac. Na taj način usluga „Prenesi” omogućava transfer novca s računa na račun u nekoliko sekundi uz samo broj telefona registrovanog primaoca plaćanja. Napominjemo da je registracija za uslugu besplatna i da je korisnik u svakom trenutku može deaktivirati, takođe potpuno besplatno.

Svi korisnici koji žele samo da šalju sredstva putem usluge „Prenesi” to mogu uraditi i bez registracije . Sve što je potrebno jeste da u okviru aplikacije mobilnog bankarstva (obično u podmeniju plaćanja) pronađu tu opciju. U drugom tromesečju 2023. godine zabeležen je promet putem ove usluge u vrednosti od pola milijarde dinara.

Narodna banka Srbije poziva sve korisnike mobilnog bankarstva koji to nisu uradili da se upoznaju sa uslugom „Prenesi” i aktiviraju je u okviru svojih aplikacija mobilnog bankarstva. U ovom trenutku preko 2 miliona korisnika ima mogućnost da plati putem usluge „Prenesi”, dok je oko 300.000 registrovanih korisnika koji, pored plaćanja, mogu i da primaju sredstva.
 

Sektor za platni sistem