06/09/2023

Банка Поштанска штедионица а.д. Бањалука омогућила својим корисницима извршавање трансакција путем Међународног клиринг система у девизама Народне банке Србије

Банка Поштанска штедионица а.д. Бањалука, на основу Споразума о клирингу међубанкарских и међународних плаћања закљученог између Народне банке Србије и Централне банке Босне и Херцеговине, 6. септембра 2023. године укључила се у Међународни клиринг систем у девизама Народне банке Србије (МК систем НБС), чиме је својим клијентима омогућила бржу и јефтинију реализацију девизних трансакција према учесницима у наведеном систему. На тај начин Банка Поштанска штедионица а.д. Бањалука постала је седми учесник у Међународном клиринг систему у девизама Народне банке Србије из Босне и Херцеговине, уз дванаест банака из Републике Србије и Народну банку Србије (списак учесника у МК систему НБС).

Међународни и Међубанкарски клиринг систем у девизама, чији је оператор Народна банка Србије (више информација о ММК системима НБС), учесницима омогућава реализацију трансакција у девизама за своје клијенте – становништво и привреду – у оквиру истог дана у којем је трансакција иницирана, уз минималне трошкове.

Сектор за платни систем