06.09.2023.

Banka Poštanska štedionica a.d. Banjaluka omogućila svojim korisnicima izvršavanje transakcija putem Međunarodnog kliring sistema u devizama Narodne banke Srbije

Banka Poštanska štedionica a.d. Banjaluka, na osnovu Sporazuma o kliringu međubankarskih i međunarodnih plaćanja zaključenog između Narodne banke Srbije i Centralne banke Bosne i Hercegovine, 6. septembra 2023. godine uključila se u Međunarodni kliring sistem u devizama Narodne banke Srbije (MK sistem NBS), čime je svojim klijentima omogućila bržu i jeftiniju realizaciju deviznih transakcija prema učesnicima u navedenom sistemu. Na taj način Banka Poštanska štedionica a.d. Banjaluka postala je sedmi učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama Narodne banke Srbije iz Bosne i Hercegovine, uz dvanaest banaka iz Republike Srbije i Narodnu banku Srbije (spisak učesnika u MK sistemu NBS).

Međunarodni i Međubankarski kliring sistem u devizama, čiji je operator Narodna banka Srbije (više informacija o MMK sistemima NBS), učesnicima omogućava realizaciju transakcija u devizama za svoje klijente – stanovništvo i privredu – u okviru istog dana u kojem je transakcija inicirana, uz minimalne troškove.

Sektor za platni sistem