16/01/2024

Делегација Републике Србије на Јуромани конференцији у Бечу – инвеститори верују у успех и стабилност српске економије

Представници Народне банке Србије и Министарства финансија Републике Србије данас и сутра. 16. и 17. јануара 2024. године, учествују на једној од најзначајнијих регионалних конференција из области финансија Јуромани (Euromoney) у Бечу, која окупља централне банкаре, представнике министарстава финансија, пословних банака, али и значајних компанија региона средње и источне Европе.
 
На маргинама овогодишње конференције, представници Народне банке Србије и Министарства финансија одржали су низ успешних састанака с бројним међународним инвеститорима, на којима су представили макроекономску ситуацију у Републици Србији, указали на одрживост економских политика у дужем периоду и стабилност и наставак привредног раста, које је Србија успела да очува и током периода вишедимензионалних криза и појачане глобалне неизвесности у претходне четири године.
 
Међународни инвеститори су били веома заинтересовани за основне факторе који су допринели смиривању инфлаторних притисака, а уверени су и да ће, сходно пројекцијама Народне банке Србије, инфлација већ средином године ући у циљани коридор (3 ± 1,5%). Похвалили су реакцију Народне банке Србије у примени постепеног приступа у заоштравању монетарних услова како би се обезбедило испуњење двоструког циља – снажна и одлучна борба против инфлације, уз постепено прилагођавање домаће економије како њен раст не би био доведен у питање. Упоредо с тим, одржана је стабилност домаћег финансијског система, а девизне резерве земље, као и резерве злата, достигле су нове највише нивое. Додатно се очекује да је и прилив страних директних инвестиција у 2023. био око рекордног нивоа из 2022. године.
 
„Сусрети с међународним финансијским институцијама, онима који пружају велику подршку Србији на међународном и домаћем тржишту, улажући и у обвезнице Републике Србије (портфолио инвестиције), и у нове фабрике и нова радна места (кроз стране директне инвестиције), најбоља су прилика да се промовишу резултати које наша земља постиже свих претходних година. То је уједно и прилика да међународним улагачима укажемо на планове за наредни период и уверимо их у континуитет стабилне и одговорне економске политике коју Република Србија води и која је усмерена на даљи развој и унапређење домаће економије, додатно укључивање у светске токове и сарадњу са онима који желе да тај развој подрже на здрав и дугорочан начин”, истакла је гувернер Јоргованка Табаковић тим поводом.
 
Међународни инвеститори су били заинтересовани и за фискалну ситуацију, честитали су на одржању стабилности домаће валуте, али и значајним фискалним уштедама у односу на претходни план, без угрожавања капиталних улагања, што омогућава лагоднију фискалну позицију земље и за текућу годину, као и флексибилност у погледу финансирања на домаћем и међународном тржишту, односно остваривање повољнијих услова финансирања.
 
На крају, страни инвеститори су пожелели да Србија, за коју су истакли да има веома снажне макроекономске показатеље, у што краћем року од рејтинг агенција добије потврду онога што и сами актери на финансијском тржишту већ вреднују, а то је статус земље чији је кредитни рејтинг инвестиционог ранга, односно амбијента за улагање с ниским ризиком, односно високом извесношћу за инвестирање.
 
„Одржати континуитет присуства и на домаћем и на међународном тржишту, добре и дугорочне односе са улагачима из иностранства, једнако је важно као и подстицање домаћих инвестиција и извоза српских компанија, јер све наведено треба да буду мотори будућег развоја наше економије”, закључила је гувернер Јоргованка Табаковић.

 

Кабинет гувернера