16.01.2024.

Delegacija Republike Srbije na Juromani konferenciji u Beču – investitori veruju u uspeh i stabilnost srpske ekonomije

Predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija Republike Srbije danas i sutra. 16. i 17. januara 2024. godine, učestvuju na jednoj od najznačajnijih regionalnih konferencija iz oblasti finansija Juromani (Euromoney) u Beču, koja okuplja centralne bankare, predstavnike ministarstava finansija, poslovnih banaka, ali i značajnih kompanija regiona srednje i istočne Evrope.
 
Na marginama ovogodišnje konferencije, predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija održali su niz uspešnih sastanaka s brojnim međunarodnim investitorima, na kojima su predstavili makroekonomsku situaciju u Republici Srbiji, ukazali na održivost ekonomskih politika u dužem periodu i stabilnost i nastavak privrednog rasta, koje je Srbija uspela da očuva i tokom perioda višedimenzionalnih kriza i pojačane globalne neizvesnosti u prethodne četiri godine.
 
Međunarodni investitori su bili veoma zainteresovani za osnovne faktore koji su doprineli smirivanju inflatornih pritisaka, a uvereni su i da će, shodno projekcijama Narodne banke Srbije, inflacija već sredinom godine ući u ciljani koridor (3 ± 1,5%). Pohvalili su reakciju Narodne banke Srbije u primeni postepenog pristupa u zaoštravanju monetarnih uslova kako bi se obezbedilo ispunjenje dvostrukog cilja – snažna i odlučna borba protiv inflacije, uz postepeno prilagođavanje domaće ekonomije kako njen rast ne bi bio doveden u pitanje. Uporedo s tim, održana je stabilnost domaćeg finansijskog sistema, a devizne rezerve zemlje, kao i rezerve zlata, dostigle su nove najviše nivoe. Dodatno se očekuje da je i priliv stranih direktnih investicija u 2023. bio oko rekordnog nivoa iz 2022. godine.
 
„Susreti s međunarodnim finansijskim institucijama, onima koji pružaju veliku podršku Srbiji na međunarodnom i domaćem tržištu, ulažući i u obveznice Republike Srbije (portfolio investicije), i u nove fabrike i nova radna mesta (kroz strane direktne investicije), najbolja su prilika da se promovišu rezultati koje naša zemlja postiže svih prethodnih godina. To je ujedno i prilika da međunarodnim ulagačima ukažemo na planove za naredni period i uverimo ih u kontinuitet stabilne i odgovorne ekonomske politike koju Republika Srbija vodi i koja je usmerena na dalji razvoj i unapređenje domaće ekonomije, dodatno uključivanje u svetske tokove i saradnju sa onima koji žele da taj razvoj podrže na zdrav i dugoročan način”, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković tim povodom.
 
Međunarodni investitori su bili zainteresovani i za fiskalnu situaciju, čestitali su na održanju stabilnosti domaće valute, ali i značajnim fiskalnim uštedama u odnosu na prethodni plan, bez ugrožavanja kapitalnih ulaganja, što omogućava lagodniju fiskalnu poziciju zemlje i za tekuću godinu, kao i fleksibilnost u pogledu finansiranja na domaćem i međunarodnom tržištu, odnosno ostvarivanje povoljnijih uslova finansiranja.
 
Na kraju, strani investitori su poželeli da Srbija, za koju su istakli da ima veoma snažne makroekonomske pokazatelje, u što kraćem roku od rejting agencija dobije potvrdu onoga što i sami akteri na finansijskom tržištu već vrednuju, a to je status zemlje čiji je kreditni rejting investicionog ranga, odnosno ambijenta za ulaganje s niskim rizikom, odnosno visokom izvesnošću za investiranje.
 
„Održati kontinuitet prisustva i na domaćem i na međunarodnom tržištu, dobre i dugoročne odnose sa ulagačima iz inostranstva, jednako je važno kao i podsticanje domaćih investicija i izvoza srpskih kompanija, jer sve navedeno treba da budu motori budućeg razvoja naše ekonomije”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

 

Kabinet guvernera