02/04/2024

Србија у групи земаља које су највише напредовале по индексу пословног окружења Economist Intelligence Unit-a

У недавно објављеној анализи Economist Intelligence Unit-a (истраживачког и аналитичког одељења угледног часописа The Economist) Србија се налази на десетом месту земаља које су највише напредовале уколико се упореде услови пословања у периоду 2024–2028. с претходним петогодишњим периодом.

Према овој оцени, Србија је напредовала за 0,72 индексна поена, при чему се истиче да је тај напредак у највећој мери резултат поправљања макроекономског окружења. У извештају се наводи да је Србија успела да привуче значајне стране директне инвестиције које су биле усмерене у секторе с вишим степеном додате вредности, што је допринело привредном расту и повећању укупних инвестиција. Такође, истиче се да је јачање макроекономских политика и институција допринело стабилности тржишта.

Economist Intelligence Unit израчунава и објављује индекс пословног окружења на основу 91 показатеља, који су подељени у 11 категорија, чиме се мери атрактивност једне земље оцењујући њено пословно окружење.

Важност овог индекса лежи и у чињеници да се оцена односи на период од наредних пет година – у овом случају за период 2024–2028. године. С обзиром на то да индекс обухвата велики број фактора који оцењују и кретања у будућности, претходна искуства показују да се у земљама које највише напредују на листи може очекивати наставак раста реалног бруто домаћег производа и инвестиционе потрошње, као и даљег привлачења страних директних инвестиција.

Такве оцене реномираних светских часописа потврђују резултате постигнуте у претходним годинама, када је наша земља у време светских криза очувала стабилан привредни раст, при чему се из године у годину бележе рекордни нивои страних директних инвестиција. Још је важнија чињеница да се приликом израчунавања овог индекса користе пројекције за наредни период, према којима се очекује даље убрзање привредног раста и наставак виског прилива страних директних инвестиција, што потврђују и кретања од почетка ове године.

Кабинет гувернера