04/04/2024

Инстант плаћање омогућено и на e-commerce платформи Ananas.rs

Народна банка Србије обавештава грађане да је компанија Ananas омогућила прихватање инстант плаћања на својој e-commerce платформи.

У сарадњи с Банком Интезом, платформа Ananas.rs омогућила је инстант плаћање као најсавременији начин плаћања и на тај начин дала прилику својим купцима да платну трансакцију обаве једноставно и сигурно, без уношења и чувања осетљивих података о платном инструменту и кориснику. Од данас то може да учини преко 4 милиона корисника апликација мобилног банкарства, и то коришћењем технологије deep link или опције „IPS skeniraj”.

Ако корисник приступа e-commerce платформи путем мобилног телефона, односно поручује и плаћа с једног уређаја, плаћање се иницира функцијом deep link. Након избора методе плаћања „IPS skeniraj” кориснику се приказује и опција deep link, коју активира, а затим из листе банака бира ону чију апликацију мобилног банкарства користи. Након тога отвара се апликација мобилног банкарства,  корисник спроводи аутентификацију онако како то иначе чини – путем PIN-а, отиском прста или препознавањем лица, и трансакција се извршава у неколико секунди.  

У случају да корисник приступа платформи преко рачунара, након комплетирања поруџбине бира методу плаћања „IPS skeniraj”, након чега се приказује IPS QR кôд. Корисник затим у свом мобилном телефону у апликацији мобилног банкарства активира опцију „IPS skeniraj”, скенира приказани IPS QR кôд са екрана рачунара и уноси PIN у апликацију мобилног банкарства или се аутентификује банци путем отиска прста или препознавања лица (како иначе то ради), након чега се извршава плаћање.

Увођењем инстант технологије постављају се нови стандарди у онлајн куповини и корисницима се обезбеђује једноставно, брзо и сигурно плаћање. Наведеном иновацијом и унапређењем корисничког искуства проширује се спектар доступних начина плаћања код e-commerce платформи, а Народна банка Србије наставља рад на ширењу прихватне мреже за инстант плаћања ради постизања што здравијег, јефтинијег и одрживијег развоја безготовинских плаћања у Републици Србији.

 

Кабинет гувернера