04.04.2024.

Instant plaćanje omogućeno i na e-commerce platformi Ananas.rs

Narodna banka Srbije obaveštava građane da je kompanija Ananas omogućila prihvatanje instant plaćanja na svojoj e-commerce platformi.

U saradnji s Bankom Intezom, platforma Ananas.rs omogućila je instant plaćanje kao najsavremeniji način plaćanja i na taj način dala priliku svojim kupcima da platnu transakciju obave jednostavno i sigurno, bez unošenja i čuvanja osetljivih podataka o platnom instrumentu i korisniku. Od danas to može da učini preko 4 miliona korisnika aplikacija mobilnog bankarstva, i to korišćenjem tehnologije deep link ili opcije „IPS skeniraj”.

Ako korisnik pristupa e-commerce platformi putem mobilnog telefona, odnosno poručuje i plaća s jednog uređaja, plaćanje se inicira funkcijom deep link. Nakon izbora metode plaćanja „IPS skeniraj” korisniku se prikazuje i opcija deep link, koju aktivira, a zatim iz liste banaka bira onu čiju aplikaciju mobilnog bankarstva koristi. Nakon toga otvara se aplikacija mobilnog bankarstva,  korisnik sprovodi autentifikaciju onako kako to inače čini – putem PIN-a, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica, i transakcija se izvršava u nekoliko sekundi.  

U slučaju da korisnik pristupa platformi preko računara, nakon kompletiranja porudžbine bira metodu plaćanja „IPS skeniraj”, nakon čega se prikazuje IPS QR kôd. Korisnik zatim u svom mobilnom telefonu u aplikaciji mobilnog bankarstva aktivira opciju „IPS skeniraj”, skenira prikazani IPS QR kôd sa ekrana računara i unosi PIN u aplikaciju mobilnog bankarstva ili se autentifikuje banci putem otiska prsta ili prepoznavanja lica (kako inače to radi), nakon čega se izvršava plaćanje.

Uvođenjem instant tehnologije postavljaju se novi standardi u onlajn kupovini i korisnicima se obezbeđuje jednostavno, brzo i sigurno plaćanje. Navedenom inovacijom i unapređenjem korisničkog iskustva proširuje se spektar dostupnih načina plaćanja kod e-commerce platformi, a Narodna banka Srbije nastavlja rad na širenju prihvatne mreže za instant plaćanja radi postizanja što zdravijeg, jeftinijeg i održivijeg razvoja bezgotovinskih plaćanja u Republici Srbiji.

 

Kabinet guvernera