12/04/2024

Кретање инфлације у марту

Према подацима Републичког завода за статистику, међугодишња инфлација је наставила да успорава и у марту је износила 5,0%. Даљем успоравању инфлације најзначајније доприноси нижи раст цена хране и цена производа и услуга у оквиру базне инфлације (индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета).

На месечном нивоу, раст потрошачких цена у марту је износио 0,3% и готово у потпуности је резултат раста цена у оквиру базне инфлације, док је допринос цена хране и енергената месечној инфлацији био скоро неутралан.

У оквиру цена хране, цене прерађене хране су порасле за 0,3%, али је тај раст неутралисан нижим ценама свежег воћа, поврћа и меса. Посматрано на међугодишњем нивоу, раст цена хране је успорио на 2,9%, при чему су цене воћа и поврћа, у просеку, снижене у односу на март претходне године.

Неутралан допринос цена енергената месечној инфлацији резултат је, с једне стране, благог раста цена нафтних деривата (0,4%) и, с друге стране, нижих цена чврстих горива (–1,6%). У односу на март претходне године, цене енергената су више за 7,9%.

Цене производа и услуга у оквиру базне инфлације у марту су порасле за 0,5% у односу на фебруар, доминантно вођене поскупљењем услуга мобилне телефоније. Међугодишње посматрано, базна инфлација је успорила на 5,0%, чиме се изједначила са укупном инфлацијом.

Наставак смањења међугодишње инфлације очекујемо и у наредном периоду – инфлација ће наставити да успорава и у границе циља требало би да се врати у мају, што је нешто раније у односу на очекивања из последње средњорочне пројекције инфлације из фебруара. Инфлација би требало да се приближи централној вредности циља крајем ове године и да настави да се око тог нивоа креће и у средњем року. Томе ће допринети ефекти претходног заоштравања монетарних услова, успоравање увозне инфлације, још увек ниска екстерна тражња, као и наставак смањења инфлационих очекивања.

Кабинет гувернера