Aktivnosti u oblasti kulture i obrazovanja

Kao nacionalna i evropska institucija i aktivan partner u edukaciji najšire javnosti, Narodna banka Srbije je omogućila da se javnost, kako domaća tako i inostrana, upozna sa specifičnim aspektom naše kulturne baštine koji čine kako novac i poruke koje on emituje putem svojih likovnih rešenja, tako i samo zdanje Banke, jedno od najlepših ostvarenja u Beogradu u XIX veku. Svesna svoje uloge i značaja u društvu, Narodna banka Srbije je otvorila Centar za posetioce, koji sprovodi izložbene i edukativne aktivnosti s ciljem da se građani, posebno mlade generacije, upoznaju s ulogom centralne banke i raznim aspektima novca. Centar za posetioce, oslanjajući se na tradiciju, ali i s pogledom na budućnost, pored osnovnih izložbenih aktivnosti, obogaćenih interaktivnim sadržajima, filmovima, predavanjima i didaktičkim materijalom za ciljane grupe posetilaca, sprovodi i posebne programe za učenike osnovnih i srednjih škola i studente, koji se sastoje iz predavanja, kviz igrica, radionica i turnira u edukativnim igrama.

Narodna banka Srbije je i aktivan učesnik kulturnih manifestacija kao što su: „Međunarodni dan Frankofonije“, „Noć muzeja“, „Dani evropske baštine“, „Festival nauke“, i „Dani Beograda“. Takođe, Narodna banka Srbije organizuje manifestaciju „Dan otvorenih vrata“ i ustupa izložbeni prostor hola zgrade na Slaviji za organizaciju manifestacija sa različitim kulturnim i društvenim sadržajima.

Centar za posetioce je dobitnik godišnje nagrade Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja (ICOM) za projekat godine u 2007. godini, s obrazloženjem da „osnivanje Centra za posetioce i njegove aktivnosti predstavljaju jedinstven muzeološki projekat u našoj sredini, koji može da posluži kao primer drugim značajnim državnim institucijama“.

Na prvom Međunarodnom samitu za finansijsku edukaciju dece i omladine, održanom u aprilu 2012. godine u Amsterdamu, u organizaciji Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine, Narodna banka Srbije je dobila priznanje za izvanredan doprinos, vizionarstvo i inovativan pristup koji primenjuje u oblasti finansijske edukacije mladih u svojoj državi.