30.06.2021.

Banka Poštanska štedionica pripaja MTS banku

Banka Poštanska štedionica i MTS banka od sutra posluju kao jedna banka, pošto će Banka Poštanska štedionica pripojiti tu banku.

Transakcija pripajanja obavljena je uz saglasnost Narodne banke Srbije, s obzirom na to da je ocenjeno da su ispunjeni svi propisani uslovi, odnosno da je ovo pripajanje ekonomski opravdano i da će pozitivno uticati na stanje na finansijskom tržištu u Srbiji.

Registracija ove statusne promene kod Agencije za privredne registre izvršena je danas, čime Banka Poštanska štedionica postaje pravni sledbenik svih prava i obaveza MTS banke, koja je obrisana iz registra privrednih društava kod ove agencije.

Cilj sprovođenja statusne promene pripajanja jeste objedinjavanje poslova predmetnih banaka radi racionalizacije poslovanja i sinhronizacije poslovnih aktivnosti, kao i postizanja efikasnijeg procesa rada. Kako je Republika Srbija direktni i indirektni osnivač sa 100% učešća u obe banke, realizacijom pripajanja Republika Srbija ostvariće direktan uticaj u obliku efikasnije kontrole nad kapitalom banaka. Pripajanje će imati i pozitivne efekte u vidu povećanja broja klijenata putem ponude proizvoda i usluga obeju banaka kroz objedinjenu mrežu koja će pokrivati Republiku Srbiju, kao i razvoja i primene informacionih tehnologija neophodnih za razvoj novih proizvoda i usluga. Takođe, dosadašnjim klijentima obeju banaka biće na raspolaganju svi proizvodi i usluge koje su do sada nudile obe banke.

Nakon pripajanja, Banka Poštanska štedionica će povećati svoje tržišno učešće u pružanju bankarskih usluga u Republici Srbiji, što će pozitivno uticati na stabilnost i dalje unapređenje poslovanja ove banke.

Kabinet guvernera