01.07.2021.

Naplaćene naknade inostranih kartičnih sistema više od trideset puta veće nego naknade domaćeg Dinakard sistema

U periodu od pet godina, od 2016. do 2020. godine, ukupne naknade koje su banke u Srbiji platile inostranim kartičnim sistemima bile su više od trideset puta veće nego troškovi prema domaćem Dinakard sistemu, iako je promet inostranim karticama bio svega tri puta veći.

Troškove koje banke imaju po navedenom osnovu nadoknađuju naknadama koje naplate građanima i privredi za usluge održavanja platnog računa i druge usluge. Troškovna efikasnost nacionalnih kartičnih sistema jeste i jedan od glavnih razloga zbog čega sve više zemalja u svetu razvija svoje nacionalne kartične sisteme, a veliki broj najbogatijih zemalja ima ih već decenijama.

Ukupni troškovi banaka prema kartičnim sistemima u navedenom periodu iznosili su 24,24 milijarde dinara, odnosno 203,80 miliona evra.

Od navedenog iznosa, preko 97% čine troškovi koje banke plaćaju inostranim kartičnim sistemima, dok istovremeno promet koji su građani i privredni subjekti naše zemlje izvršili inostranim platnim karticama iznosi 75% ukupnih kartičnih plaćanja.

S druge strane, učešće plaćanja putem nacionalnog kartičnog brenda Dinakard u ukupnom prometu iznosi 25%, a trošak banaka po ovom osnovu iznosi 3%. Drugim rečima, za tri puta veći promet naplaćene su preko trideset puta veće naknade.

Od početka primene Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica (decembar 2018), ostvaren je značajan rast prihvatne mreže, kao i rast broja i vrednosti kartičnih transakcija. Ukupan broj transakcija povećao se za 28%, broj fizičkih prodajnih mesta za 11%, a virtuelnih prodajnih mesta za 172%.

Rast broja i vrednosti kartičnih transakcija od velikog je značaja za porast bezgotovinskih plaćanja na tržištu Srbije i Narodna banka Srbije na tom planu već duži niz godina sprovodi aktivnosti koje daju rezultate. Pošto porast broja transakcija donosi i porast troškova, veoma je važno da se stimuliše i povećava upotreba znatno jeftinijih bezgotovinskih platnih instrumenata kako bi porast broja transakcija pratilo i snižavanje troškova procesiranja bezgotovinskih transakcija.

Narodna banka Srbije u ulozi katalizatora promena u platnim sistemima nastaviće da sprovodi aktivnosti usmerene ka podsticanju bezgotovinskih plaćanja i snižavanju troškova, a jedna od najvažnijih aktivnosti jeste i implementacija sistema za instant plaćanja, koji svim učesnicima donosi znatno niže troškove u odnosu na kartična plaćanja.

Sektor za platni sistem