17.11.2022.

Guverner Jorgovanka Tabaković otvorila Prvi forum održivog investiranja na Zapadnom Balkanu

Iako zeleno i digitalno jesu i moraju biti među prioritetima nosilaca politike u ovom veku, ključni prioritet ostaje sigurno i stabilno, jer bez stabilnosti ne može biti ni održivog investiranja, što u Srbiji prepoznajemo”, istakla je danas guverner Jorgovanka Tabaković, koja je svojim uvodnim obraćanjem otvorila Prvi forum održivog investiranja na Zapadnom Balkanu.

Učesnici foruma, koji je održan u prostorijama Narodne banke Srbije, bavili su se temom ,,Pružanje odgovora na korporativne izazove u turbulentnim vremenima”. Cilj foruma je stimulisanje poslovne i investicione perspektive regiona uvođenjem korporativne analize klimatskih rizika i inicijativa poput zelenih korporativnih obveznica i indeksa održivosti Zapadnog Balkana.

Uvodnu reč dali su guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, šef regionalnog predstavništva za Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci Alesandro Bragonci i lider UNDP tima za otporan razvoj Žarko Petrović. Učesnicima konferencije obratili su se i visoki predstavnici institucija i organizacija poput Međunarodne finansijske korporacije, investicionog fonda SDG Impact Japan, predstavnici danskih i švedskih finansijskih institucija i korporacija i Zelenog navigatora Zapadnog Balkana. U nastavku foruma organizovane su dve panel-diskusije na teme ,,Razmatranje zelene paradigme – rizici i mogućnosti za korporativnu transformaciju” i ,,Ulaganje u strategiju ekološkog, socijalnog i korporativnog upravljanja (Environmental, social, and corporate governance – ESG) pomoću zelenih i održivih obveznica”.

U svom uvodnom obraćanju, guverner Jorgovanka Tabaković istakla je uspešnu saradnju Narodne banke Srbije i Evropske investicione banke, koja je posebno dinamična u oblasti realizacije Apeks zajmova, gde je Narodna banka Srbije agent Republike Srbije. ,,Projektima koji su do sada finansirani iz Apeks zajmova i koji uvažavaju standarde zaštite životne sredine i socijalnih pitanja planirano je otvaranje oko 9.600 novih radnih mesta širom Srbije, a mene posebno raduju oni kojima se podržava zapošljavanje mladih u Republici Srbiji, kao i razvoj obrazovanja, jer znanju zamene nema.”

Guverner Jorgovanka Tabaković izjavila je da ublažavanje klimatskih rizika predstavlja globalni zadatak, jer je i rizik zajednički. ,,Sa stanovišta centralne banke, želim da kažem da smo svesni da klimatski rizici ne potiču iz finansijske sfere, ali smo svesni i njihovog uticaja na brojne oblasti društvenog života”, rekla je guverner Jorgovanka Tabaković i izdvojila samo neke od najznačajnijih aktivnosti Narodne banke Srbije u ovoj oblasti:

  • „Kao regulator i supervizor, sprovodimo anketu među bankama u Republici Srbiji – kako rizici povezani s klimom utiču na njihovo poslovanje i koje aktivnosti u tom pogledu preduzimaju.
  • U okviru novog regionalnog IPA projekta radićemo zajedno s centralnim bankama iz Evropskog sistema centralnih banaka kako bismo u postojeće, već napredne makroprudencijalne stres-testove solventnosti i likvidnosti bankarskog sektora uključili i različite makroscenarije uticaja klimatskih rizika.
  • Od jula 2021. godine članica smo Mreže za ozelenjavanje finansijskog sistema, a od ove godine, i to odmah po uspostavljanju, uključili smo se u rad Radne grupe Bečke inicijative za klimatske promene.”

,,Nema dileme da ekologija mora da bude jedan od prioriteta nosilaca politika, a u Srbiji ona to i jeste, jer se prepliće kroz brojne politike. Takođe, svi akteri – od pojedinaca do institucija i donosilaca odluka moraju da se ponašaju odgovorno”, dodala je guverner Jorgovanka Tabaković i istakla da bi trebalo da svaka aktivnost bude pažljivo odmerena kako bi se pronašla održiva rešenja koja će biti najbolja za naše građane. ,,Važno je da nađemo pravu meru i pravi redosled aktivnosti i u tome moramo svi da učestvujemo. Današnji događaj jeste pravi način kolektivnog delovanja”, zaključila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Obraćanje i prezentacija guvernera Jorgovanke Tabaković dostupni su na sledećem linku.

Kabinet guvernera