14.03.2023.

Narodna banka Srbije postala članica Međunarodne organizacije za zaštitu korisnika finansijskih usluga (FinCoNet)

Narodna banka Srbije sa zadovoljstvom obaveštava javnost da je primljena u punopravno članstvo Međunarodne organizacije za zaštitu korisnika finansijskih usluga (International Financial Consumer Protection Organization – FinCoNet).

FinCoNet je osnovan 2013. godine kao međunarodna organizacija nadzornih tela u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga s ciljem promovisanja snažne i efikasne zaštite korisnika finansijskih usluga među organima nadzora, uspostavljanja međunarodne saradnje u oblasti unapređenja zaštite korisnika finansijskih usluga, te sprovođenja različitih istraživanja i razmene iskustava između članica.

Uključujući Narodnu Banku Srbije, FinCoNet trenutno broji 34 punopravna člana (među kojima su centralne banke, odnosno regulatorna tela Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Holandije, Portugalije, Narodne Republike Kine, Japana, Kanade, Brazila, Australije i drugih: Finconet – Organisation for Economic Co-operation and Development), dok rad ove organizacije, u svojstvu posmatrača, između ostalih, prate i Evropska komisija, Svetska banka, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Consumers International.

Članstvo u ovoj međunarodnoj organizaciji omogućiće Narodnoj banci Srbije da punopravno učestvuje u svim njenim aktivnostima, kao i da pod okriljem te organizacije uspostavi odnosno dodatno unapredi postojeću saradnju s nadležnim telima drugih država, da razmenjuje informacije i iskustva, kao i najbolje regulatorne i supervizorske prakse u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga, a sve to radi kontinuiranog unapređenja pravnog okvira i mehanizama zaštite prava i interesa korisnika finansijskih usluga.

Prijem u punopravno članstvo FinCoNet-a predstavlja još jednu potvrdu rezultata koje je Narodna banka Srbije ostvarila u oblasti zaštite korisnika finansijskih usluga u prethodnom periodu i jasno iskazano opredeljenje da se postignuti stepen zaštite održi odnosno dodatno unapredi u budućnosti.

Kao punopravni član, Narodna banka Srbije je dobila poziv da učestvuje na zajedničkom sastanku G20/OECD Radne grupe za zaštitu korisnika finansijskih usluga i FinCoNet-a, koji će se održati 20–21. marta u Parizu.

Kabinet guvernera