23.03.2023.

Počeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Srbije

 Plenarnim sastankom koji je danas održan u Narodnoj banci Srbije počeli su zvanični razgovori predstavnika Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda. Delegaciju Republike Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Republike Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu. U razgovorima je učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.
 
Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Donal Mekgetigan, boraviće u Beogradu od 23. marta do 4. aprila.
 
Razgovori koji su danas počeli odvijaju se u okviru prvog razmatranja rezultata stendbaj aranžmana koji je Međunarodni monetarni fond odobrio Republici Srbiji 19. decembra 2022, kao i povodom redovnih konsultacija po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda.
 
Tokom misije biće razmotreni sprovođenje i efikasnost mera ekonomske politike u uslovima izazova koji dolaze iz međunarodnog okruženja, izgledi srpske ekonomije u narednom periodu i realizacija ciljeva ekonomskog programa koji je podržan stendbaj aranžmanom. Program ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, jačanje otpornosti privrede u uslovima globalne energetske krize i podsticanje visokog, ekološkog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.
 
Pored toga, obaviće se i konsultacije po članu IV Statuta Međunarodnog monetarnog fonda, koje se redovno obavljaju sa svim zemljama članicama u okviru nadzorne funkcije ove međunarodne finansijske institucije. Prethodne konsultacije s Republikom Srbijom obavljene su 2021. godine.

 

Kabinet guvernera