12.06.2023.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u maju

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju maja 2023. godine iznosile su 22.088,2 miliona evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca otkad se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine). U toku maja bruto devizne rezerve povećane su za 531,4 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 180 odsto i 5,8 meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca i na kraju maja iznosile su 18.120,9 miliona evra. U odnosu na kraj aprila bile su više za 479,7 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u maju prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza (priliv 375,0 miliona evra). Prilivi su ostvareni i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kao i po drugim osnovima, u ukupnom iznosu od 136,4 miliona evra.

Navedeni prilivi su bili više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu izmirenja deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 152,1 milion evra.
Na povećanje deviznih rezervi u maju dodatno je uticao i pozitivan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 172,1 milion evra i u najvećoj meri rezultat je jačanja dolara prema evru za oko 3%, dok je u suprotnom smeru delovao pad svetske cene zlata u dolarima za oko 1%.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 678,1 milion evra i bio je za 47,5 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovan je 3.288,1 milion evra.

U maju, kao i od početka godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u maju neto kupila 255 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 1.320 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, ublažavajući na taj način izražene pritiske ka jačanju dinara prema evru.

Kabinet guvernera