11.07.2023.

Stanje deviznih rezervi i kretanja na međubankarskom deviznom tržištu u junu

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju juna 2023. godine iznosile su 22.585,0 miliona evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način (od 2000. godine). U toku juna bruto devizne rezerve povećane su za 496,8 miliona evra.

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 180 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca i na kraju juna iznosile su 18.179,2 miliona evra. U odnosu na kraj maja bile su više za 58,4 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u junu prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza (priliv 315,0 miliona evra), kao i nešto većeg priliva po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, uobičajenog krajem tromesečja, u neto iznosu od 259,1 milion evra i po osnovu povlačenja druge tranše po odobrenom stendbaj aranžmanu Republike Srbije s Međunarodnim monetarnim fondom u iznosu od 199,8 miliona evra. Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 97,4 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi, koji su realizovani po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 100,2 miliona evra, kao i ostalih plaćanja za potrebe države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 85,4 miliona evra.

Na smanjenje deviznih rezervi u junu dodatno je uticao i negativan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 188,9 miliona evra i u najvećoj meri je rezultat pada svetske cene zlata u dolarima za oko 2,7% i slabljenja dolara prema evru za oko 1,6%.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 740,3 miliona evra i bio je za 62,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U prvih šest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovana su ukupno 4.028,4 miliona evra.

U junu, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1%.

Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu neto kupila 540 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 1.860 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, ublažavajući na taj način izražene pritiske ka jačanju dinara prema evru.

Kabinet guvernera