18.07.2023.

Korisno je da znate… Usluga „Prenesi”

Narodna banka Srbije, u saradnji s bankama učesnicima IPS NBS sistema, omogućila je korisnicima aplikacija mobilnog bankarstva da svoja plaćanja izvršavaju putem usluge „Prenesi”. U današnjoj rubrici „Korisno je da znate”, Bogdan Stanišić, samostalni stručni saradnik u Odseku za poslovnu podršku i razvoj novih proizvoda i servisa, objašnjava šta je to usluga „Prenesi”, koje banke su uvele ovu uslugu, kao i kako se ova usluga koristi za slanje, ali i primanje novca. Ova usluga je na raspolaganju klijentima pojedinih banaka još od septembra 2021. godine, a do sada su mnoge poznate i velike banke u našoj zemlji implementirale ovu uslugu u svoje aplikacije mobilnog bankarstva – Banka Inteza, OTP banka, NLB Komercijalna banka, Unikredit, Eurobank Direktna, Rajfajzen banka, AIK banka.

„To znači da, ako imate aplikaciju mobilnog bankarstva jedne od ovih banaka, možete odmah početi sa upotrebom usluge Prenesi”, ističe Bogdan Stanišić iz Sektora za platni sistem. Kako kaže, ona nam omogućava da putem aplikacije mobilnog bankarstva, u nekoliko sekundi, na jednostavan način prenesemo novac sa svog računa na račun primaoca, uz poznavanje samo broja mobilnog telefona primaoca. To znači da od sada nije potrebno da se zna broj tekućeg računa onoga kome se želi poslati novac.

U nastavku videa Bogdan Stanišić objašnjava proceduru slanja novca preko usluge „Prenesi”.

„Da biste izvršili prenos novca, birate jasno izdvojenu opciju ’Prenesi’ u okviru aplikacije mobilnog bankarstva, unosite broj mobilnog telefona primaoca novca ili taj broj možete učitati iz kontakt-liste, a zatim unosite iznos koji želite da prenesete primaocu. Na sledećem ekranu pojavljuju se informacije za proveru, koje obuhvataju ime i prezime primaoca čiji je broj prethodno upisan, njegov broj telefona i iznos koji je prethodno naveden za prenos. Nakon pregleda tih informacija, potrebno je da potvrdite izvršenje transakcije u aplikaciji, odnosno unesete PIN, iskoristite otisak prsta ili prepoznavanje lica i novac je na računu primaoca u nekoliko sekundi”, ističe on.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku preko dva miliona korisnika aplikacija mobilnog bankarstva može da plaća putem usluge „Prenesi”. S druge strane, primaoci novca mogu biti svi ti korisnici pod uslovom da su registrovani za uslugu „Prenesi”, što je u ovom trenutku oko 300.000 korisnika.

Bogdan Stanišić naglašava da je registracija za uslugu „Prenesi” dobrovoljna, besplatna i predstavlja brz proces u okviru aplikacije mobilnog bankarstva, putem kojeg u nekoliko koraka povezujete svoj broj mobilnog telefona s brojem računa. „Kako banke vode računa o sigurnosti upotrebe ove usluge, korisnik se saglašava s registracijom u koracima koje su one predvidele u skladu s propisima, a koji svakako odgovaraju postojećim navikama njihovih klijenata kada koriste aplikaciju mobilnog bankarstva (npr. unosom jednokratne šifre, unosom PIN-a ili na neki drugi način)”, kaže on.

„Kada ste registrovani za ’Prenesi’, svakome možete reći da vam prenese novac na broj telefona, dok platilac može biti bilo ko sa aplikacijom mobilnog bankarstva, bez ikakve registracije. Novac će primaocu na račun stizati u svega nekoliko sekundi od iniciranja transakcije. Stoga uz ’Prenesi’ korisnici aplikacija mobilnog bankarstva mogu brzo i lako, u svakom trenutku, da pošalju ili prime novac na svoj tekući račun, kao što sada međusobno razmenjuju gotovinu”, naglašava Bogdan Stanišić.

 

Kabinet guvernera