11.10.2023.

Uvođenje beskontaktne tehnologije u sistemu DinaCard

Narodna banka Srbije obaveštava građane da neprekidno sprovodi aktivnosti usmerene ka unapređenju funkcionalnosti nacionalne Dina kartice. Najnovije unapređenje nacionalne Dina kartice u skladu je sa aktuelnim trendovima u oblasti platnih kartica – Narodna banka Srbije najavljuje uvođenje beskontaktne tehnologije u sistemu DinaCard.

U skladu s planiranim aktivnostima, do 31. marta 2024. godine, banke prihvatioci će omogućiti prihvatanje beskontaktne Dina kartice na celokupnoj mreži DinaCard, dok će od 1. juna 2024. godine sve banke izdavaoci početi da izdaju beskontaktne Dina kartice.

Beskontaktna plaćanja su postala realnost i na našem tržištu i sve češći su izbor korisnika. Jednostavnost beskontaktnog plaćanja ogleda se u tome što prilikom plaćanja korisnik karticu samo prinosi terminalu bez unošenja PIN-a. Sa aspekta bezbednosti važno je imati u vidu da Dina beskontaktne kartice omogućavaju plaćanje na prodajnom mestu bez unosa PIN-a za transakcije do 6.000 dinara, dok će za veće iznose biti neophodan unos PIN-a na POS terminalu.

Ne tako veliki broj zemalja može se pohvaliti nacionalnim kartičnim sistemom i stepenom njegovog razvoja u meri u kojoj to može Republika Srbija poslednjih nekoliko godina. S tim u vezi, Narodna banka Srbije podseća građane da korišćenje nacionalne platne kartice donosi značajne pogodnosti i prednosti za društvo u celini i iz tog razloga su nacionalni kartični sistemi prisutni na velikom broju razvijenih tržišta u svetu – u Nemačkoj, Francuskoj, Danskoj, Španiji, Italiji, Norveškoj, Belgiji i dr., a značaj postojanja nacionalnih kartičnih sistema je višestruk:

  • Troškovi koje banke imaju prema nacionalnim kartičnim sistemima niži su od internacionalnih, a s obzirom na to da se u praksi troškovi prevaljuju na korisnike – trgovce (putem trgovačke naknade) i građane (putem usluga održavanja tekućeg računa i sl.), smanjuju se i troškovi koje plaća društvo u celini;
  • Sredstva naplaćena za usluge nacionalnim platnim karticama ostaju u zemlji i ne predstavljaju novčani odliv iz zemlje, već naprotiv – doprinose nacionalnoj privredi;
  • Usluge su prilagođene lokalnim potrebama;
  • Obezbeđuje se nezavisnost finansijskog sistema – izvršavanje transakcija platnim karticama ne zavisi od jednostranih odluka kartičnih sistema (koji su privatne kompanije), jer se obrada i netiranje transakcija karticama internacionalnih kartičnih sistema izvršava van Republike Srbije;
  • Domaći sistemi se bolje prilagođavaju potrebama domaćih kupaca i trgovaca razvojem novih proizvoda (finansijska inkluzija), a time se bezgotovinska plaćanja čine dostupnijim i građanima i privredi, a jedan od uspešnih primera jeste plaćanje na rate debitnom karticom, koja je pandan čekovima;
  • Stvara se veća konkurencija – sprečava se stvaranje monopola i duopola, koji su karakteristični za tržišta platnih kartica (banke imaju više izbora, internacionalni kartični sistemi ne mogu nametati nepovoljne uslove poslovanja).

Implementacijom beskontaktne tehnologije u sistemu DinaCard, idući u korak sa zahtevima tržišta, stvaraju se mogućnosti za razvijanje plaćanja putem mobilnih novčanika i drugih digitalnih načina plaćanja, što će omogućiti da platna kartica Dina i dalje ostane prvi izbor trgovaca i korisnika platnih kartica.

Sektor za platni sistem